Министър Найденов направи проверка на борса за цветя

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов направи проверка на борса за цветя в столичния квартал „Младост”. През 2009 г. общо девет партиди с цветя са спрени на българската граница с Македония, Сърбия и Турция заради липсващи документи и съдържание на почва, която не е била придружена с необходимите документи. Цветята са унищожени, заяви министър Найденов.

Националната служба за растителна защита (НСРЗ) осъществява контрол не само по границите, но и на българските производители. В оранжерии и градински центрове са установявани 4 вида карантинни вредители, за които са взети мерки за недопускане на разпространението им, каза директорът на службата Антон Величков. НСРЗ предпазва външните граници на ЕС на Турция, Сърбия и Македония от карантинни вредители – гъсеници, пеперуди, листни въшки и др.

Цветята в търговската мрежа влизат в България основно от ГКПП „Капитан Андреево” и от автогара „София“. Според министър Найденов обикновено се говори за ветеринарния контрол по границите, но не маловажен е и фитосанитарният, тъй като и той трябва да бъде гарантиран на територията на ЕС. Когато цветята пристигат от трети страни, е важно те да имат документи за произход, защото има вероятност да бъдат обработени с вещества, които по косен начин да повлияят на хората с алергии например, обясни той.

Потреблението на цвета за 8 март е голямо и затова покрай еуфорията все пак трябва да се внимава, допълни Найденов. „Искаме покрай празника да не бъде пробутано нещо, което е без документи и ясен произход”, каза той.

Министър Найденов използва повода да избере цветя на съпругата си (букет от червени рози), както и на тъщата си – зюмбюл, който се казва ананас. Според него е хубаво да се подаряват цветя на жените не само на 8 март. „За съжаление много дами получават цвете само на 8 март”, каза той. Заедно с директора на Националната служба за растителна защита Антон Величков подариха по една червена роза на жените – репортери.

Повече информация за резултати от извършените наблюдения и проверки с цел изясняване на фитосанитарното състояние на оранжерии, разсадници и градински центрове за цветя и декоративни растения за карантинни вредители.