МИНИСТЪР КАРАДЖОВА: БЪЛГАРИЯ Е ЗАСТРАШЕНА ОТ ОЩЕ ПРОЦЕДУРИ ЗА ДЕПАТА ЗА ОТПАДЪЦИ

karajovaБългария е в трайно нарушение на европейската Директива за отпадъците, което може да предизвика нови наказателни процедури от Европейската комисия. В Брюксел министърът на екологията Нона Караджова съобщи, че нарушението е по-широко – все още не са изградени 23 от общо 54 регионални сметища, които България е трябвало да построи до 16 юли, предаде „Дневник“. „Може да очакваме и други процедури за неизградените, но се надяваме това да се отложи“, посочи Караджова.

Миналата седмица ЕК изправи страната ни пред Европейския съд в Люксембург заради неспазване на директивата при съхранението на сметта на София.

Изграждането на регионалните депа е започнало от 2000 г. и е имало достатъчно време то да завърши, обясни тя. „Не става дума дори за много пари – 500-600 милиона лева, нито за някакви уникални съоръжения“. Министърът предупреди обаче, че общините не са готови с проектите за депата. Според Караджова това не е било приоритет на предишното правителство. „Давали са се много пари за неясни проекти с неясни резултати – 800 милиона лева за корекция на дерета и канализация на села с по 200 човека, при положение че можеха да се построят тези депа“, обясни тя.

Проблемът спешно се разраства – според Караджова шест от вече изградените регионални сметища ще се напълнят до края на 2010 г. Тя обясни, че разширяването им ще бъде за сметка на бюджета, което означава, че те ще получат публични пари за втори път. Инвестицията ще позволи използването им още 5-6 години.

Караджова повтори несъгласието си с решението на Еврокомисията да започне дело в Европейския съд заради задържането на софийския боклук на площадки за временно съхранение. „София третира битовите си отпадъци в съоръжения, които отговарят на изискванията – депото в Суходол има комплексно разрешително, има и инсталации за предварително третиране на отпадъците“, обясни тя. „В сравнение с другите регионални депа в България София е с добре изградена система“, посочи екоминистърът, цитирана от „Дневник“. Според нея няма основание за дело, а България ще защити твърденията си в съда в Люксембург.