Министър д-р Румяна Желева прие членове на борда на директорите на Американската търговска камара в България

На 18 ноември 2009 г. министърът на външните работи д-р Румяна Желева проведе среща в МВнР с Валентин Георгиев, изпълнителен директор и с трима от членовете на борда на директорите на Американската търговска камара в България.

Министър Желева изрази задоволство, че има възможност да се срещне с представители на американския бизнес у нас в навечерието на своята визита в САЩ, започваща на 23 ноември т.г. Тя запозна накратко гостите с програмата на посещението си, като акцентира върху планираната среща с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Д-р Желева посочи, че в хода на разговорите във Вашингтон тя ще информира американските ни партньори за приоритетите на българското правителство и ще обсъди с тях въпросите на енергийната сигурност и ролята на България като стабилизиращ фактор в Югоизточна Европа и Черноморския регион, както и възможностите за интензифициране на икономическия и политическия диалог между България и САЩ.

В хода на разговора гостите запознаха най-общо министър д-р Желева с целите и дейността на Американската търговска камара в България и подчертаха ангажимента на организацията да развива двустранните отношения и по-конкретно – връзките между представителите на американския и българския бизнес. Наред с това, те посочиха като свой приоритет и засилване на контактите с България в рамките на диалога ЕС-САЩ, както и по линия на трансатлантическото сътрудничество. 

Представителите на Американската търговска камара в България с радост отбелязаха новия прагматичен и силно комуникативен подход на новото правителство, който несъмнено способства за подобряването на бизнес климата и утвърждаването на страната като подходящ инвестиционен партньор. От своя страна д-р Желева изрази задоволство от признанието, което получава политиката на кабинета и изтъкна, че България е открита да черпи опит и конкретни идеи от своите чуждестранни партньори.

Министър д-р Желева получи ласкави отзиви от гостите си за развитието на България през последните години. Членовете на борда на директорите на Американската търговска камара не скриха удовлетворението си от постигнатото у нас и отбелязаха, че страната ни може да служи за пример на останалите страни в региона, подчертавайки че разполагаме със стабилен съюзник в лицето на американския бизнес у нас.

На срещата бяха обсъдени и редица други актуални теми на двустранното и многостранното сътрудничество, сред които енергетиката и подходите за справяне с проблемите на климата в светлината на предстоящата през декември конференция в Копенхаген по тези въпроси.