Министър Дянков проведе среща с финландския си колега Юрки Катаинен

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков проведе днес среща с финландския си колега Юрки Катаинен. Двамата са обсъдили икономическата ситуация в своите държави и възможностите за по-бързо преодоляване на последствията от финансовата криза и връщане към икономическия растеж.

Финландия се отличава като една от страните с най-стабилни публични финанси в Европа в условията на тежката криза, която засегна стария континент. За миналата година бюджетният дефицит на страната е 2,4%, което го прави един от най-ниските в ЕС. Данните показват, че възстановяването в страната вече е започнало и от 7,8% икономически спад през миналата година, очакванията са 2010 г. за растеж от около 1%. Безработицата в скандинавската страна е близка до нивото в България и е 9,3%. Въпреки това се очаква забавено възстановяване на публичните финанси. Прогнозираният дефицит за тази година е почти двойно по-голям от миналата – очаква се той да достигне 4,4%. Юрки Катаинен е поздравил министър Дянков за ниския външен дълг на България, който е 15%, за сравнение този на Финландия е 50% от БВП.

По време на срещата на министър Дянков с финландския финансов министър, който е председател на групата на финансовите министри от ЕНП, двамата са обсъдили и мерките за поддържане стабилността на единната европейска валута.

Посещението на министър Дянков във Финландия е част от работната му визита в три от страните с най-добра фискална дисциплина в Европа. Вчера той се срещна с естонския си колега Юрген Лиги, а утре предстои да се срещне с министъра на финансите на Швеция Андерс Борг.