Министър Божидар Димитров посети град Солун, Гърция

На 24 март 2010 г. министърът без портфейл Божидар Димитров, заедно с генералния консул на Република България Лъчезар Иванов, посетиха в град Солун три британски военни гробища, останали от времето на Първата световна война.

Около 240 български войници са погребани в английските военни гробища. Имената им, частта, в която са служили и датата на смъртта им са изписани на български език.

Военните гробища се поддържат изцяло от английска страна. С техни средства са изградени и мраморните надгробни паметници на българските войници, които са напълно идентични с паметниците на английските войници.

Това е повече от уважение, каза Божидар Димитров. От 20 години се занимавам с военни гробища, знам че  никакви международни закони не задължават английската страна да полага грижи за гробища и паметници на чужди войници, но англичаните са го направили.

Министър Божидар Димитров съобщи, че ще внесе предложение в Министерския съвет при посещения на официални наши делегации в Солун, да бъдат полагани цветя на гробовете на нашите войници, за които едва сега научаваме.