Министър Анна-Мария Борисова изнесе открит урок пред ученици за здавословния начин на живот

По повод 1 юни – Международния ден на детето, министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова изнесе открит урок пред ученици от 127 училище „Иван Денкоглу“ в София. В едно от най-старите училища, основано още през 1839 г., тя разговаря с тях за ползата от здравословното хранене, за вредата от тютюнопушенето и наркотиците, за необходимостта от спортни занимания.

„Трябва да внимавате какво ядете, за да не допускате наднормено и поднормено тегло. Вие сте във възрастта, когато трябва да бъдете възпитани как да се храните, обърна се проф. Борисова към децата.
Тя подчерта, че тютюнопушенето е вреден навик и е причина за белодробни заболявания, които в световен мащаб са третата причина за смъртността. По отношение на наркотиците проф. Борисова призова децата въпреки присъщото им любопитство да не посягат към тях, защото това съсипва живота на човека. Здравният министър обясни на децата, че за тяхната възраст максималното време пред компютрите трябва да бъде не повече от 40 и 60 минути дневно.

Учениците подариха на министър Борисова картина с нарисувана медицинска сестра, с което изразиха желанието си да бъдат възстановени лекарският и стоматологичният кабинет в училището. „Имаме нужда лекарите да бъдат сред нас, да ни водят беседи, да разговаряме, да ни съветват” – каза от името на всички петоокласникът Кубрат. Проф. Борисова се ангажира да проучи възможностите за това, но същевременно посочи като реален проблем липсата на заинтересованост от страна на лекарите поради малкото работа и ниското заплащане.

Министър Борисова посети и училищния бюфет, където провери как се спазват изискванията на МЗ за осигуряване на здравословни храни в училищата.