Министър Ангелов: Заплатите на военнослужещите няма да бъдат намалени

Въвеждане на компенсационен механизъм, чрез който нетното възнаграждение на военнослужещите да не бъде намалено – това е моята позиция, това е и позицията на вицепремиера и министър на вътрешните работи, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти в Пловдив. Той е в града, за да се срещне с военнослужещи от гарнизон Пловдив.

Той посъветва военнослужещите да слушат внимателно какво говорят министър-председателят и министърът на отбраната. Антикризисните мерки ще се обсъждат на оперативно заседание на Министерския съвет, със синдикатите, в Националния съвет за тристранно сътрудничество и едва след това от правителството, подчерта Аню Ангелов и уточни, че все още няма проект на документ по този въпрос.

Според министъра на отбраната съществуват различни възможности за компенсация. По думите му, в тази изключително тежка обстановка, в която се намира България, е най-важното да се намерят неприлагани до сега финансови инструменти, които да позволят излизане от кризата.

В отговор на въпрос за предстоящите съкращения в Българската армия, министър Ангелов обясни, че в момента се извършва преглед на структурата на силите и първият етап от него вече е завършен. Той каза, че в момента е внесен проект на нов устройствен правилник на Министерството на отбраната, който съкращава администрацията с 31%. Следва преглед на висшите командни звена, който трябва да приключи до 15 април, а третият етап обхваща преглед на структурите на батальоните.

На въпрос за сроковете на изплащане на заплатите при пенсиониране на военнослужещите, министър Ангелов обясни, че военнослужещите ще получат 20% от обезщетението или четири заплати веднага при прекратяването на договора за военна служба, а останалите 80% процента – наведнъж до шестия месец от датата на освобождаването.

Относно многобройните дежурства, които се дават от военнослужещите за охраната на обекти, министър Ангелов съобщи, че се предвижда да се подготви закон за Военна полиция, като в него ще бъде регламентирано към батальоните да има една рота от Военна полиция, която да изпълнява задачи по охрана.

Министър Ангелов отговори и на други въпроси, свързани с модернизацията на армията, възможностите за участия в мисии и за обучението във висшите военни училища, с компенсационните суми за квартири и за храна и други. Той съобщи, че в интернет-страницата на Министерството на отбраната ще бъде публикуван негов електронен адрес, чрез който ще осъществява пряк диалог с военнослужещите.