Министърът на финансите Симеон Дянков се срещна с германския си колега Волфганг Шойбле

Повече от час продължи срещата на министъра на финансите Симеон Дянков с германския му колега Волфганг Шойбле днес. Срещата с министъра на финансите на Федералната република беше поредната от серията срещи с министри на финансите на страни-членки на Еврозоната.

Симеон Дянков е информирал финансовия министър Шойбле за твърдото намерение на България за присъединяване към Еврозоната и подготовката на страната ни за участие в ERM 2. Българският министър на финанситее запознал своя колега с основните параметри на Конвергентната програма на България и набелязаните в нея реформи. Двамата министри са се обединили около мнението, че една от най-важните реформи не само за България, но и за целия Европейски съюз е реформата в пенсионния сектор.

Симеон Дянков и Волфганг Шойбле са обсъдили и икономическата ситуация в ЕС и възможностите за излизане от рецесията. Германският финансов министър е поздравил своя български колега за постигнатия най-добър финансов резултата на България сред 27-те страни-членки. Шойбле е изразил увереност за позитивен икономически растеж през 2010 г. на ЕС като цяло.