Министърът на финансите Симеон Дянков е на работно посещение в Люксембург и Германия

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се срещна днес, 2 февруари, с министър-председателя и финансов министър на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Визитата на министър Дянков във Великото херцогство е поредната от серията срещи с министри на финансите на страни-членки на Еврозоната. Посещението съвпада с официалното представяне в Брюксел на Конвергентната програма на България за периода 2009-2012 г. Това е стратегическият документ, очертаващ основните аспекти от подготовката на страната ни за участие в ERM 2 като необходим етап от процеса на присъединяването на България към Еврозоната.

В разговора си с един от най-влиятелните финансисти в ЕС, българският финансов министър го запозна с реформите в България през последните 6 месеца, както и с предстоящите реформи, описани в Конвергентната програма на правителството. Симеон Дянков даде на Жан-Клод Юнкер копие на документа, за да се запознае подробно с него. В хода на разговора беше засегната и темата за желанието на България да кандидатства в Еврозоната и пътя, по който да се осъществи. Жан-Клод Юнкер посъветва българския министър да се запознае с кандидатурата на Словакия като страна, която има близка структура до българската икономика.

Юнкер поздрави българското правителство за постигнатите най-добри фискални резултати в ЕС за 2009 г. и подчерта, че очаква те да се повторят и в 2010 година. Юнкер засегна темата за пенсионната реформа и за устойчивост на икономиката.

На срещата двамата са обсъдили и тежкото фискално положение на някои от страните от Еврозоната – Гърция и Португалия, които регистрират високи бюджетни дефицити и отражението върху икономиката на България. Той приветства и инициативата на премиера Борисов да се среща с други европейски лидери и я оцени като много добра за лобирането в полза на България.

Утре, 3 февруари, министър Дянков ще се срещне и със своя немски колега Волфганг Шойбле.