Министърът на отбраната Николай Младенов

новиниДвудневно заседание на Съвета „Общи въпроси и външни отношения” с участието на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС започва днес,  16 ноември 2009 г., в сградата на Съвета на Европейския  съюз в Брюксел. В сесията ще участва министърът на отбраната Николай Младенов.

В рамките на работните заседания министрите ще обсъдят отбранителните аспекти на Договора от Лисабон, който предстои да влезе в сила, съвременните предизвикателства в областта на управлението на кризи, развитието на отбранителните способности за нуждите на Европейската политика за сигурност и  отбрана и военните операции на съюза в Аденския залив и в Босна и Херцеговина.

Ще се проведе и редовно заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана, по време на което ще се приеме работната програма на Агенцията за 2010 г.

В срещата ще участват върховният представител на ЕС по Общата външна политика и политика за сигурност Хавиер Солана, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, председателите на Военния секретариат на ЕС и на Военния комитет на ЕС, изпълнителният директор на Европейската агенция по отбрана, командващите на ръководените от ЕС военни операции, както и представители на Европейската комисия и на Генералния секретариат на Съвета на ЕС.