Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Истанбул

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в  двудневната неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която започва днес, 4 февруари, в Истанбул, Турция. Сред основните теми на срещата са оптимизирането на разходите на НАТО в условията на финансова  криза, развитието на способностите на Алианса и предизвикателствата пред операциите в Афганистан (ISAF) и в Косово(KFOR).

Днес министрите ще дискутират  приоритизирането на разходите на НАТО. Темата е от съществено значение за провеждането на операциите и развитието на способностите на Алианса.

Развитието на операцията на Алианса в Косово и постепенното намаляване на числеността на силите на НАТО ще бъде във фокуса на дискусията през втория работен ден на срещата. Министрите на отбраната ще обсъдят и предизвикателствата пред Силите за отговор на НАТО (NATO Response Force).

Операцията на НАТО в Афганистан също ще заеме централно място в дискусиите. На заседанието по темата ще участват и представители на страните-партньори в ISAF, на международни организации, участващи във възстановяването на Афганистан, членове на правителството на страната. Министрите на отбраната ще обсъдят резултатите от Конференцията за Афганистан в Лондон (28 януари), както и перспективите за подобряването на гражданско-военната  кординация. Очаква се генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен да представи оценката си по прилагането на Всеобхватния стратегически политико-военен план на операцията.