Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз

Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава днес, 23 февруари, за Палма де Майорка, Испания, за да участва в двудневната неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз.

Сред основните теми на срещата ще бъдат операциите на Европейския съюз и глобалният подход в отговор на кризи, приносът на трети страни към Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), новата роля на Европейската агенция по отбрана съгласно Договора от Лисабон, както и институционални аспекти и партньорства.

Срещата ще започне на 24 февруари с дискусии за военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтея” и еволюцията й в операция за обучение и изграждане на способностите на въоръжените сили на Босна и Херцеговина. Операцията има важна роля за стабилизирането на обстановката в страната и за формирането на общите държавни институции.

В първата работна сесия ще бъдат обсъдени още военноморската операция на Европейския съюз за борба с пиратството в крайбрежните води на Сомалия и Аденския залив (EU NAVFOR ATALANTA) и мисията на съюза за подготовка на силите за сигурност на Сомалия. Основни теми в дискусията за мисията в Сомалия ще бъдат необходимите предпоставки за успешното й провеждане и осигуряването на медицинско обслужване на личния състав.

Във фокуса на дискусията на 25 февруари ще бъде приносът на трети страни към Общата политика за сигурност и отбрана. Министрите на отбраната ще обсъдят и Приоритетна цел 2010 на ЕС, която предвижда държавите-членки на съюза да бъдат способни до 2010 г. да предприемат бързи и решителни действия по целия спектър от операции по управление на кризи в съответствие с Европейската стратегия за сигурност. Ще бъдат засегнати и въпросите, свързани с новата роля на Европейската агенция по отбрана, съгласно Договора от Лисабон.

Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз ще завърши във формат „Политически диалог” между Европейския съюз, страните-кандидатки и страни-съюзнички извън Европейския съюз.