Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си на семейството и близките на големия български художник Цветан Цеков

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си на семейството и близките на големия български художник-карикатурист и илюстратор Цветан Цеков – Карандаш.

В съболезнователния адрес на министър Рашидов се казва:

„Скъпо опечалено семейство, тъгувам заедно с вас, че българското изобразително изкуство обедня с един от най-цветните си моливи в лицето на Цветан Цеков — Карандаш. Зад псевдонима Карандаш се материализираше не само талантливият български художник-карикатурист и илюстратор, ученикът на Илия Бешков, на проф. Дечко Узунов и двукратен носител на орден „Кирил и Методий”, а преди всичко човекът с гражданска позиция Цветан Цеков. Неговите карикатури във в. „Стършел”, чиито съосновател е, говореха преди всичко със своята лаконичност на рисунъка и липса на текст. Обичта му към децата намираше своя израз в илюстрациите към книгите за най-малките, а любовта към родината бе въплътена в десетките сътворени от него образи на Христо Ботев, противопоставени на осмивани от Карандаш съвременни отрицателни явления и образи.
До сетния си дъх Цветан Цеков участваше активно в културния живот на България, пътуваше в Лабиринта на да Винчи, търсейки, изследвайки, прекроявайки автентичните числа на Леонардо и осмисляйки пространството в света на изкуството по свой, нов начин. Цветан Цеков — Карандаш гледаше на изкуството си с отговорността за важната мисия на твореца, което го нареди в съкровищницата на българската култура. Поклон пред светлата му памет!”