Министърът на здравеопазването е пътувал до САЩ с покана, съгласувана по съответния ред

Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев заяви, че до САЩ е пътувал с покана, съгласувана по съответния ред, предаде репортер наАгенция „Фокус”. Този ред е американското и българското външно министерство, българското посолство в Америка. Пътуването е било по покана на Евроатлантически фонд и Федерация на американски граждани от български произход, съвместно с американското Министерство на здравеопазването.
В поканата е било посочено, че се поемат разноските за самолетни билети и хотелско настаняване.
По думите на министъра – за първи път са осъществени срещи на високо ниво – двама заместник-министри на здравеопазването. Нанев заяви, че няма конфликт на интереси. Нямам каквато и да е облага, каза министърът.
Според юристи на ведомството не съществува договор между организация, част от изпълнителната власт с „Остеотех” от 2004 година насам, чийто вицепрезидент е д-р Румен Хичев. „Остеотех” действа на територията на България с разрешителен режим, няма договор с Изпълнителната агенция, нито с друга държавна институция, разрешителният режим включва договори със съществуващи на територията на България лечебни заведения, които са 13. Сред тях са болница „Света Екатерина”, „Пирогов”, ИСУЛ, „Алаксандровска болница”, Окръжна болница, Света Анна, ВМА.
Те дават тъкани на „Остеотех”, срещу което получават безплатно алографи. Цената на един алограф е между 7 000 и 50 000 долара. В последните шест години са получени над 217 такива алографи по заявки на лекарите. Пет тъканни банки работят у нас.Министърът заяви, че не вижда нито конфликт на интереси, нито ощетени./агенция Фокус/