Министрите Вежди Рашидов и Нейбоша Брадич обсъдиха проект за сътрудничество в областтта на културата

Министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на културата на Сърбия Небойша Брадич обсъдиха днес на среща в Министерството на културата подписването на Програма за сътрудничество между двете министерства. Министър Брадич е на официално посещение в България по покана на министър Рашидов.
Очаква се споразумението да бъде подписано в Белград по време на официално посещение на министър Вежди Рашидов в Сърбия в края на месец април.

В хода на разговорите бяха обсъдени възможностите за съвместна дейност в областта на театъра, музикалното изкуство, литературата, превода, издателската дейност и киното. Ще бъдат подготвени специални споразумения за филмови копродукции и за пряко сътрудничество между оперите в София и Белград. Министър Небойша Брадич изрази желанието на своята страна за сътрудничество и в опазването на нематериалното наследство.
Преди срещата двамата министри дадоха кратка пресконференция в Министерството на културата. Те съобщиха, че ще разговарят с директори на наши театри, за да уговорят общите инициативи за 2010 г. „Народният театър „Иван Вазов” ще играе спектакъла на Александър Морфов „Дон Жуан” в Белград през април”, сподели министърът на културата на Сърбия Небойша Брадич. „За да улесня българските артисти, им донесох превода на пиесата на сръбски”, допълни министър Брадич. Той припомни, че Белградският национален театър гостува през декември в Народния театър с „Фалшификаторът” на Горан Маркович.
„Скромните бюджети няма да попречат на обмена на артисти и културни прояви, на връзките между културните институти на двете страни”, отбеляза министър Рашидов.
По-рано днес сръбският министър на културата разгледа Боянската църква и Националния исторически музей, а вечерта ще гледа новата постановка на Народния театър „Иван Вазов” „Госпожица Юлия”.
В рамките на своята визита в България министър Брадич присъства миналата вечер в Младежкия театър „Н. Бинев” на прожекцията на документалния филм „Чехов по 3. Хроника на едно сбогуване”, посветен на Крикор Азарян.