Милиумите

Милиумите или още наричаните „бели точки“ не са обикновени пъпки. Малко по-трудно е да са справи човек с тях сам.

Какво представляват милиумите?

Милиумите са малки бели пъпки. Приличат на просено зърно, плътни са . Те са малки епидермални кисти, пълни с кожна мазнина, които нямат отвор към повърхността на кожата. Когато са много, лицето изглежда посипано със зърна. Предпочитат кожата на клепачите, на бузите, на челото и областта зад ушите, и по белезите от рани – особено от изгаряне.

Причини за образуването на „бели точки“.

Причината за тяхното образуване е пробив в мастната жлеза. Тя се разтяга в буквалния смисъл и съдържанието прозира през кожата като бял възел.

Кога се появяват милиумите?

Такива малки „бели“ пъпки често се появяват при подрастващите и при младите хора с мазна или смесен тип кожа. Появата им в ранна възраст е свързана с хормоналната пренагласа. Липсва и навикът за грижа и това помага за бурното размножаване на пъпките. Могат да бъдат сигнал и за авитаминоза. Най-често появата им се свързва с недостига на витамин Е в организма. И грешките в диетата се отразяват на лицето ни. Злолоупотребата с мазна храна, която съдържа повече животински мазнини, повишава нивото на холестерина в кръвта. Той се отлага не само вътре, но и в кожата. Някои хора забелязват, че след употреба на определени продукти състоянието на кожата им се влошава – например шоколад, свинско месо, кафе, кашкавал. Засилва се изработването на кожни мазнини, порите се запушват и възпалението се обостря. Фактори за обострянето са захарта и изделията от бяло брашно.

Не махайте милиумите сами!

Не се занимавайте с тези малки пъпки в домашни условия. Може да си предизвикате инфекция. И ще останат белези, които ще се превърнат във вашия следващ проблем. Доверете се на специалистите.

Има процедури, които ще ви помогнат няколко години да не се сещате за малките бели пъпки.

Милиумите се махат в козметичните салони с електрокоагулация или със стерилна игла се пробива отвор, за да се изстискат. /chudesa.net