Милен Велчев: Увеличаването на акциза ще доведе до намаляване на приходите в бюджета

velchevУвеличаването на акцизите на цигарите и алкохола ще доведе до намаляване на приходите в бюджета, вместо да ги увеличи. Това прогнозира пред PRO.BG бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев.

„Стимулът за контрабанда вече става много голям и създава предпоставки тя необратимо да влезе на пазара”, продължи Велчев. Той похвали усилията на новите управляващи за промени на митниците, но уточни, че може да даде оценка за работата на новия директор на митниците – Ваньо Танов, едва след като види конкретни резултати. „Няма да давам субективно мнение по въпроса. Вижте резултатите – при Асен Асенов приходите от акцизи се увеличаваха с по 30-40 процента. Вижте и какво се случи в годините след него”, допълни финансистът.
Според бившия финансов министър, при съставянето на бюджета управляващите не е трябвало да увеличават толкова много разходите като процент от БВП. „Заложена е най-високата за последните 15 години степен на преразпределение на публичните ресурси. Да се опитваме изкуствено да задържаме приходите и разходите при спад на икономиката, би било голяма грешка”, смята Милен Велчев. Той е категоричен, че и в условия на криза, правителството трябва да продължи да инвестира в строителството на магистрали. „В АЕЦ „Белене” – не”, подчерта Велчев. В оставащия месец и половина до края на годината управляващите трябва да успеят да свият натрупания дефицит през годината. „Според мен е по-важно бюджетът да бъде балансиран за следващата година, отколкото за тази, както направи кабинетът. Важно е да се види каква е цената на този баланс за последния месец: става със задържане на много плащания, които държавата ще трябва да извърши през следващата година – плащания на фирми за вече извършени услуги, на доставчици и т.н. Не знам точната цифра, но става въпрос за стотици милиони, може би милиард. Това е огромна сума, ако се остави за изплащане за следващата година”, обясни бившият финансов министър. Според него „пицата на Симеон Дянков” е и тънка, и постна, но отказа да коментира работата на сегашния финансист Номер 1. „Не съм от хората, които желаят да коментират, не е коректно. Мога да коментирам финансовата политика на правителството като цяло, но не и работата и личността на министъра в частност”, обясни Милен Велчев.
По повод предстоящия 5-ти конгрес на НДСВ през уикенда, на който трябва да бъде избран нов лидер на царската партия, Милен Велчев призна, че който и да наследи поста на Симеон Сакскобургготски, ще му е трудно да „запълни празнината, която ще остане след досегашния лидер на НДСВ”. Кандидатите за поста са 4-ма: Христина Христова, Биляна Раева, Николай Василев и Илия Лингорски. „Не мога да предскажа кой има най-добри шансове. Състезанието е справедливо и честно, никой не забива нож в гърба на другарчето, както се случва при другите партии”, поясни бившият заместник на Сакскобургготски. Според него НДСВ вече е на път да се съвземе, но това ще стане след избора на новото ръководство и след като то започне работа.
„Нямам никаква представа за контактите на Красьо от Плевен с магистратите, научих от медиите. Аз го познавам от 4 години, когато водихме кампанията на НДСВ в Плевен. Добри познати сме, дори приятели, но наистина нямам никаква представа за контактите му в съдебната система”. Така Милен Велчев отговори на въпроса за контактите му с Черничкия. Според Велчев, замесването на плевенския бизнесмен в скандала, е „поредица активни мероприятия. Не знам кой стои в основата им, но наистина не ме и интересува. Нито имам интереси в тази област, нито имам правомощия, нито средства в този процес”, категоричен беше Милен Велчев. /БГНЕС