МЗ ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА

Министерството на здравеопазването организира безплатни прегледи за туберкулоза в 28-те областни градове в страната. Те ще продължат от началото на седмицата до края на месец октомври. Безплатни прегледи ще има отново от 9 до 13 ноември и от 7 до 11 декември.

Инициативата се финансира от Глобалния Фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария чрез програма «Подобряване на контрола на туберкулозата в България». Програмата действа в България от 2007 г. До края на годината по нея са предвидени над 130 хиляди евро за безплатни медицински прегледи.

Туберкулозата е заразна болест, към която особено уязвими са хората с отслабен имунитет, децата и възрастните. Всеки може да се зарази при вдишване на въздух, съдържащ туберкулозни бактерии, при кихане, кашляне и отделяне на храчки от пациент с туберкулоза.

В края на 2008 г. пациентите с туберкулоза в България са били 3151. От тях 282 са деца до 18-годишна възраст. Страната ни се намира на междинно ниво в сравнение с високата заболеваемост от туберкулоза в държавите от Източна Европа и Централна Азия и ниското разпространение на заболяването в страните от Западна Европа. По данни на Световната здравна организация през 2007 г.  в  Европейския съюз разпространението на болестта е средно 17 случая на 100 000. В ЕС туберкулозата е с най-голямо разпространение в Румъния – 118 случая на 100 000, докато у нас то е 39 случая на 100 000.

Това са болниците, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза:

Благоевград – ОДПФЗС „Св. Иван Рилски

Бургас – СБАЛПФЗ – Бургас

Варна – ОДПФЗС – Варна

Велико Търново – ОДПФЗС „Д-р Трейман

Видин – МБАЛ „Св. Петка

Враца – ОДПФЗС – Враца

Габрово – СБАЛББ

Добрич – МБАЛ

Кърджали – ОДПФЗС „Д-р Васил Власкиев

Кюстендил – МБАЛ „Никола Василев

Монтана – МБАЛ „Д-р Стамен Илиев

Пазарджик – ОДПФЗС

Перник – СБАЛББ

Плевен – УМБАЛ « Д-р Г.Странски»

Пловдив – СБПФЗАЛ „Д. Кудоглу

Разград – МБАЛ „Св. Ив. Рилски

Русе – ОДПФЗС

Силистра – МБАЛ

Сливен – СБАЛББ

Смолян – ОДПФЗС-Смолян

София – І ОДПФЗБС – София град

София – ОДПФЗС-София област

Стара Загора – ОДПФЗС-Стара Загора

Троян – СБАЛББ /за област Ловеч/

Търговище – МБАЛ – Търговище

Хасково – ОДПФЗС-Хасково

Шумен – ОДПФЗС – Шумен

Ямбол – МБАЛ „Св. Панталеймон”