МЗ въвежда засилен контрол над някои храни от неживотински произход от трети страни

Министерството на здравеопазването въвежда засилен контрол над някои храни от неживотински произход от трети страни. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев по повод Световния ден на потребителите. От началото на годината в България се прилагат регламенти 669 и 1152 за контрол на храни, предназначени за европейските потребители. В обхвата на контрола попадат: фъстъци, шамфъстък, лешници, бадеми, някои видове сушени плодове, подправки, ориз, плодове и зеленчуци и др. във връзка с рисковете от замърсяване с афлатоксини, пестицидни остатъци, тежки метали и някои оцветители. Контролът включва документална проверка и попълване на общ документ за влизане на всяка пратка храни от неживотински произход и взимане на проби храни за извършване на лабораторен анализ по утвърдени показатели и с определена периодичност.

Седем на сто от изследваните хранителни продукти за 2009 година съдържат генно-модифицирани организми (ГМО) над нормата. Това сочат данните на Столичната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Изследванията сочат, че високо съдържание на ГМО се открива предимно в колбаси, сладкарски продукти и вафли. В повечето случаи съдържанието на ГМО в тези продукти е било над 2%, а допустимата стойност е 0,9%.

През миналата година са направени 149 проби за генно-модифицирани храни,съобщи директорът на Столична РИОКОЗ д-р Михаил Попов. В Националната лаборатория, където постъпват проби от цялата страна е установено, че всички продукти с високо съдържание на ГМ  са българско производство. Суровините, които са използвани обаче за производството на тези храни, са внос. Соевите гранулати и изолати са главно внос от Аржентина, Бразилия, САЩ, а соевият лецитин е внос от европейски страни – главно от Гърция и Испания. Тези суровини, когато са положителни и се вложат в дадено българско производство, присъстват като съставки в крайните продукти на това българско производство, съответно колбасите и вафлите. При установяване на наличие на ГМО над 0.9 % продукцията се връща и не се допуска на пазара в България.