Менда Стоянова: През кризисната 2009-та не направихме голяма крачка назад

2009- та беше трудна година за всички, за съжаление 2010 няма да й отстъпи в това направление, заяви пред репортер на БГНЕС председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ.

Тя постави своеобразен рекорд на есенната сесия на НС като чете 17 часа Бюджет 2010 по време на окончателното му гласуване. „Скоро гледахме прогнозните данни за 2009 г. и се оказва, че отчетът на бюджета за тази година ще бъде приблизително еднакъв с този от 2008 г., което за мен бе приятна изненада“, посочи тя. Това означава, че независимо от кризата, независимо от мерките, които се взеха и свиването на коланите ние не сме направили много голяма крачка назад, убедено каза Стоянова. Дано финансовият министър да е прав в оптимизма си за 2010 г., защото е експерт на световно ниво, занимавал се е много години с проблемите на страни в криза, но настоящата е нова както за него, така и за другите световни експерти, коментира тя.. За нея е изключително важно положителните сигнали, които идват от европейската, от американската икономика наистина да са устойчиви и това да не е някакво временно явление. Ако те са трайна тенденция тогава, може би, министър Дянков е прав в оптимизма си, заяви Стоянова.
Бюджет 2010 не е оптимистичен, той е по-скоро реалистичен, категорична е тя. „Мисля, че ако нещата, които се предвиждат в него, а то е спад на икономиката спрямо 2009 г., се случат , няма да е толкова зле, защото той е консервативен“, каза Стоянова. Разбира се, винаги е възможно да има един нов срив на световната икономика, на който ние не можем да влияем, направи уговорка тя. Това е песимистичният вариант и до какво може да доведе той, какви мерки ще се вземат ще се решава на място. Тогава за България ще бъде зле, тъй като ще се наложи, може би, да се вземат заеми от МВФ, от други световни институции, което ще означава срив на доверието към нашата страна, продължи анализа си Стоянова. Валутният борд е изключително важен за финансовата стабилност на България, излизането от него също е важно, на въпросът е как това да се случи. Менда Стоянова не прогнозира катаклизми в тази посока и смята, че процесът може да бъде предсказуем .
„Колкото за младите хора у нас бих се радвала повечето български младежи да намират реализация в България, да я търсят, да я създават, да не чакат държавата или някой друг да им създадат подходящи условия. Много от тях получават образованието и квалификацията си на запад и това е много хубаво, но е добре, когато вземат решение да се върнат в родината да приложат тези знания“. Това заяви Стоянова в отговор на въпроса дали по време на управлението си ГЕРБ ще успеят да спрат емиграцията на младите и образованите от страната. „Младите хора са различни от нас- те са мобилни, обичат разнообразието, търсят предизвикателствата, няма нищо лошо в това да учат и да работят в чужбина, но е хубаво да намират причина да се върнат обратно при своите близки и родители“, каза Стоянова. Ние, българите трябва да бъдем по-големи оптимисти, да разчитаме повече на себе си, на труда си, на възможностите си и имаме основание за това, сподели надеждите си председателят на парламентарната финансова комисия.
Тази Нова година Менда Стоянова ще прекара със семейството си, така е било и през миналата година. По време на есенната сесия на парламента не е успяла да отдели достатъчно време за децата си, за съпруга си, за майка си и се надява през ваканцията да бъде повече с тях. Тя има двама големи сина – малкият е студент, а големият вече работи. Те са се посветили на компютърните технологии и са в София, но за празниците цялото семейство ще се събере в Пловдив, където е домът им. /БГНЕС