Мемфис, Иераконпол

Мемфис – древноегипетски град на левия бряг на река Нил / в близост до днешното селище Бедрахей на югозапад от Кайро /. Основан е в началото на третото хилядолетие пр.н.е. от фараона Менес , който обединява Горен и Долен Египет и основава първата обща египетска държава . В периода на древното царство / ХХVІІ – ХХІІІ в.пр.н.е. / градът е резиденция на фараоните и крупен религиозен , политически , културен и занаятчийски център на Египет , който не губи значението си и след преместването на столицата в Тива през периода на Средното царство . В периода на Новото царство отново се издига във връзка с военните походи на египтяните към Сирия и Палестина . Запада чак в началото на елинистичната епоха / ІV в.пр.н.е. / поради възхода на древна Александрия .

До наши дни са запазени останки от храма на бог Пта / 3хил.г.пр.н.е. / и сфинкс от епохата на Новото царство . Открити са две огромни статуи на Рамзес ІІ / ХІІІ в.пр.н.е. / които се намират в Египетския музей в Кайро . Около Мемфис има древни гробници .

Иераконпол – един от най-древните градове на стария Египет / развалините му се намират на левия бряг на река Нил , до малко селище на 130км северно от град Асусам/. Бил е важен религиозен център в древността и столица на провинция Ном в Горен Египет .

При разкопките са открити развалини от храм / ІV хил.пр.н.е. /. Надписите открити в това селище са най-старите образци на пиктографската египетска писменост . Открити са още руини от тухлени строежи / ІV хил.пр.н.е. /, за които се смята , че са от дворец и гробница на местните управници . Гробницата е много интересна , с настенни  рисунки, изобразяващи ловни сцени и войници , речни лодки и други .