Меморандум за сътрудничество между Министерството на отбраната и БАН бе подписан днес

Министърът на отбраната Аню Ангелов и председателят на Българската академия на науките академик Никола Съботинов подписаха днес, 22 февруари, Меморандум за сътрудничество между двете институции.

„Високо ценя сътрудничеството с Българската академия на науките и считам, че то може да даде много за развитието на Българската армия, на нейните оперативни способности”,  каза министърът на отбраната Аню Ангелов на церемонията. Той отбеляза постигнатото в резултат на съвместната дейност между Министерството на отбраната и Института за космически изследвания, Института по металознание, Центъра за изследване на националната сигурност и отбрана, Института по паралелна обработка на информацията, Института по физиология, както  и  с други научни звена на БАН.

Министър Ангелов посочи като пример за добро взаимодействие през последния месец усилията за постигане на обективна информираност на населението по отношение на източниците на замърсяване на околната среда в Старозагорския регион. За това допринесе извършваният космически мониторинг на атмосферното замърсяване в района на полигон „Змейово” от Института за космически изследвания към БАН, отбеляза той.

„С подписването на този меморандум ние ще заздравим връзките между двете институции, ще осигурим една петгодишна програма за съвместни дейности, за просперитета на нашата страна, за нейната сигурност и за развитието й като европейски партньор и член на НАТО”, каза председателят на БАН академик Никола Съботинов на церемонията в Министерството на отбраната.