Мелбърн

Мелбърн – вторият по големина град в Австралийския съюз . Той е столица на щата Виктория . Разположен е на река Яра в залива Порт Филип . Първото европейско селище тук е основано през 30-те години на ХІХ в. от преселници от остров Тасмания . Големият ръст на града започва през 50-те години на ХІХ в. , когато недалеч от Мелбърн , около съвременните градове Балърт и Бендиго биват открити златни залежи . В периода 1901 – 1972г. е столица на Австралийския съюз . Първоначално той се развива като административен и търговско-финансов , а по-късно като голям промишлен и транспортен център .

Централната част на града е разпложена на десния бряг на река Яра . Тя се отличава с многоетажните си постройки от бетон и стъкло . Това е деловото средище на многомилионния град , където се намират компютрите на банките , офисите на най-известните промишлени и търговски фирми и други . Тези съвременни постройки съжителстват с катедралите и старинните сгради .

Левият бряг на реката е застроен с жилищни квартали . Сред тях се намират голям брой обширни паркове . Най-известна е Ботаническата градина на Мелбърн . Със своите събрани растения тя е известна извън пределите на Австралия . В един от ъглите на този парк се намира разположената на зелена поляна къща на Джеймс Кук . Това е неговият дом от червен кирпич . В него се е родил / 1728г. / и прекарал детството си най-великият мореплавател на Великобритания , който има и големи заслуги за историята на Австралия . Австралийците са закупили тази къща от Великобритания , пренесли са я и са я възстановили външно и вътрешно в предишния й вид .

В средата на 50-те години в покрайнините на Мелбърн е издигнат голям стадион , където през 1956г. са проведени Олимпийските игри .

В наши дни градът е най-големият промишлен център на страната , където работи е най-големият пристанищен комплекс .

Градът е университетски и научен център . Много известна е Библиотеката на щата Виктория с много книги и периодични издания . Има и много музеи , кина и театри .