Медици от общински болници излязоха на протест

Лекари и медицински сестри излязоха на протест пред болниците в Гоце Делчев, Нови Пазар и Омуртаг. Медиците поискаха да се запази бюджетът на лечебните заведения и да не се съкращава броят на клиничните пътеки, за да могат да продължат дейността си.

Ръководството на общинската болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев преградиха с жива верига кръговото кръстовище в града към 12.00 ч. Час по-рано премиера Бойко Борисов заяви, че пътят на здравната реформа в страната е правилен.

Протестът на медицинските работници в Гоце Делчев е заради намаленото финансиране на здравното заведение за 2010 г., което е с 60% по-малко в сравнение с досегашния бюджет. „Има реална опасност след преструктурирането на болницата, да бъде закрито вътрешното отделение“, каза за Дарик директорът д-р Мария Радойкова и добави:

„Този бюджет, който ни е определен, ни изправя пред възможност за нормално функциониране на лечебното заведение. Това е безумно намаление. С него не бихме могли да се справим и половин месец. Нашето основно искане е бюджетът да бъде такъв, че да получим пари за реално преминалите и лекувани пациенти през болницата.

Над 1000 души се събраха и пред болницата в Нови пазар. Директорът на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов успокои работещите медици, че тази сутрин се е договорил с Министерството на здравеопазването да не се закрива лечебното заведение. По думите му обаче, все още няма гаранции, какви параметри ще има бюджета на болницата. „Постигнато бе успокоение, но въпросът с финансирането остава открит“, допълни още доктор Атанасов.

След среща с президента Георги Първанов премиерът Бойко Борисов коментира, че никой в света не е приложил 100% безгрешна здравна реформа: „Виждате и президента Барак Обама това, което прави, и напасва непрекъснато. Мисля, че пътят е правилен. В същото време десетки болници, лекари, санитари, сестри ме приветстват в този момент, защото тези, които работят добре, дават качествена услуга и приемат много пациенти от тези малки болници“.

Същевременно медиците от Нови Пазар изразиха готовност да продължат с протестите, ако не бъде увеличен бюджетът на лечебното заведение.

Жители на Омуртаг, персоналът и ръководството на общинската болница в града, също излязоха на протестен митинг срещу ниския годишния бюджет, отреден на здравното заведение. Те бяха подкрепени от кметовете на Омуртаг и Антоново.

Според директора на болницата в Омуртаг д-р Филев сключените договори с касата са по 71 клинични пътеки. Зам.-кметът на Омуртаг Мехмед Мехмедов поясни, че се е очаквало в здравното заведение да влязат едва 140 000 лева за цялата година, което е крайно недостатъчно, тъй като за 1 месец на болницата са нужни към 200 000 лева. По-късно през деня е станало ясно, че за първото тримесечие общинската болница ще получи 103 000 лв. По информация на Мехмедов през 2009 г. здравното заведение е разполагало с 2 480 000 лв. Със сегашния бюджет болницата няма да може да се издържа и е обречена, смятат медиците. Досега тя е обслужвала хора от двете общини Антоново, Омуртаг и от близки села в Котленско./DarikNews/