Медикаменти за отказване от тютюнопушене водят до депресии

Американската агенция за контрол на лекарствените средства изиска на кутиите на медикаменти за отказване от тютюнопушене да се сложат предупредителни надписи, че те носят риск за психичното здраве.

Предупрежденията трябва да упоменават ясно риска от „тежки психични симптоми“ като поведенчески промени, депресии, враждебност и суицидални /самоубийствени/ мисли, свързани с приемането на Chantix (varenicline) и Zyban (buproprion). Директорът на Центъра за изследване на медикаментите Джанет Уудко каза, че „рискът от сериозни вторични ефекти при приемането на тези продукти, трябва да бъде оценен спрямо положителните – от спиране на тютюнопушенето“. Според нея лекарите, предписващи Chantix или Zyban, който се среща под друго търговско название Wellbutrin като антидепресант, трябва да наблюдават своите пациенти за евентуални промени в поведението и настроението.

Двата фармацевтични гиганта, които ги произвеждат Pfizer и GlaxoSmithKline трябва да проведат химични изследвания за проучване на невропсихичните симптоми на пациентите, се казва в становището на агенцията за контрол на лекарствените средства. /БГНЕС