МВФ потвърждава прогнозираните от правителството ръст на БВП и инфлация за 2010 г.

Международният валутен фонд (МВФ) потвърждава прогнозирания от правителството икономически растеж и инфлация за 2010 г., съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след завършилата редовната мисия на МВФ за преглед на икономическата ситуация у нас. В нея участваха представители на Световната банка, Европейската централна банка и Европейската комисия. Експертите поздравяват правителството за започналата реформа в здравеопазването, защото тя е не само фискална, но е и свързана с подобряване на качеството на предоставяните услуги.

Очакваният от правителството икономически растеж тази година е 0,3%, а на фонда е 0,2 на сто, което е много сходна прогноза, обясни вицепремиерът Дянков. Той припомни, че заложеният от предишното правителство ръст на БВП за 2009 г. е бил 4,5%, но икономическият спад е достигнал 5,1 на сто.Изцяло съвпада и прогнозата за инфлацията от 2,2% за т. г.

Ясните и точните изводи от най-безпристрастните международни институции са много важни за нас, защото оценките им за минути обикалят света и информират инвеститорите и анализаторите от рейтинговите агенции за стабилността на държавата, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че България и Естония са държавите, които в момента се дават за пример в Европа за спазване на финансовата дисциплина. „Ние нямаме самоцел ERM II, а това е цел на България, защото влизането там означава стабилност, авторитет, дисциплина и държава, която е ценена”, заяви премиерът.

Според заместник-министър Ана Михайлова приемането ни в ERM II е логична следваща стъпка, тъй като България е сред държавите с един от най-ниските показатели за брутен държавен дълг – 16% от БВП. Заместник-министър Владислав Горанов изтъкна, че всички положителни оценки и прогнози на фонда показват, че правителството е овладяло ситуацията от последните месеци на м. г. Основна препоръка на МВФ обаче е продължаване на реформите в администрацията, достъпа до здравни услуги и повишаване стабилността на социално-осигурителните системи.

МВФ е направил и анализ за състоянието на бюджета за м. г., съобщи вицепремиерът Дянков. В него се посочва, че навременната корекция във фискалната политика през втората половина на годината е предпазила страната от голям дефицит. За първите седем месеца на 2009 г. предишното правителство е увеличило разходите си с 24,5% от предвиденото в бюджета при падащи приходи от 12 на сто, уточни финансовият министър.