Махат затвора от София

pistoletСОФИЯ. Софийският затвор ще бъде преместен извън града. Сега той се намира на бул. „Н. Столетов“ 21, а срещу него се издигат жилищни кооперации и играят деца. 
Затова и се обмисля вариант затворниците да се настанят в друга сграда. Вече се търси терен за новия зандан, а строежът му най-вероятно ще започне към средата на следващата година. Проблемът става особено сериозен, след като ЕС ни предупреди, че ни връща 6000 българи, които излежават присъди в европейски арести.
Няма нито една столица в ЕС, в която затворът да е почти в центъра й, както е при нас, обясни пред „Стандарт“ шефът на  Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към правосъдното министерство Петър Василев. Той изтъкна още, че сградата на сегашния зандан не може нито да се разширява, нито да се подобрява. 
Новият пандиз ще е за 2000 човека и вероятно ще бъде вдигнат на пътя за Калотина. Теренът от 100 декара, който е малко преди Сливница, е един от трите парцела, които се оглеждат в момента. След като се намери подходящото място, трябва да се обяви и обществена поръчка за построяването на затвора. Работи се много сериозно по проекта, защото страната ни е единствена в ЕС, която за последните 80 години не е построила нов затвор, а местата за излежаване на наказанията са пренаселени, подчерта Петър Василев. 
Таня Маринова

в-к Стандарт