Мартин загуби СДС в София

izbori1-1 (1)Синият лидер Мартин Димитров изгуби София. Столичните сини предпочетоха Любен Петров да управлява „Раковска“ 134. Това сочат резултатите от вчерашния вот за избор на нов лидер на СДС. Бюлетина за районния кмет на „Витоша“ Любен Петров пуснаха 911 от десните в София. Докато за Мартин Димитров са гласували едва 495 столичани. В същото време обаче сегашният лидер на СДС поведе в страната с близо 56% от гласовете, сочеха междинните резултати на щаба по преброяването. До 20,30 ч снощи бяха обработени 90 от общо 225-те секции из цяла България. 
Вероятно няма да се стигне до балотаж, пресмятаха снощи преброители. През целия ден сините залагаха, че основните претенденти за шефския стол на „Раковски“ Мартин Димитров и Любен Петров ще се изправят отново един срещу друг идната неделя. 
Вотът на десните през целия ден бе вял. Оказа се, че една трета от 11 500-те върли седесари нехаят за това кой ще ги ръководи. Около 60-70 процента е изборната активност в страната, рапортуваха от „Раковски“ 134. 
През деня щабовете на тримата конкуренти на Димитров за поста вадеха сигнали за нарушения – вот по телефона, преместени в последния момент секции, неплатен членски внос, гласуване с чужда лична карта. 
В Националната комисия по провеждане на вота бе постъпил сигнал за членове, които са пробвали да гласуват по телефона, каза за „Стандарт“ Владимир Кисьов. „В Котел изборната секция е затворила в 12 часа вместо в 17, при положение че са гласували само половината от членовете на СДС“, каза за „Стандарт“ Румен Христов. Той е подал жалба за това в щаба на централата на „Раковска“ 134. Там 30 човека са дали вота си за Мартин Димитров и според запознати са гласували за него под строй. Секциите в Козлодуй и Сандански пък осъмнали с променени адреси и куп членове на синята партия се оказали като в небрано лозе – чудейки се къде да гласуват. Суматохата е продължила повече от половин час. „Това се прави, за да се объркат застъпниците и да не могат да проследят честно ли върви вътрешнопартийният избор“, довериха сини активисти. Те твърдят, че хаосът бил инсинуиран от Мартин Димитров. От щаба му обаче отричат. Жена от Бургас пък е пробвала да гласува два пъти с две лични карти за двама отделни претенденти. Но е била спипана навреме. 
Една от големите интриги бе дали сините членове от Хасковско ще „отидат за гъби“ и по тоя начин ще бойкотират избора. „Настина имаше приказки за бойкот, но той не се състоя. Просто ние, седесарите, сме особена емоционална порода – мрънкаме, мрънкаме, че нищо не зависи от нас. Пък после си казваме – я да гласувам, този път за последно. Пък да видим дали ще се промени нещо, каза за „Стандарт“ Георги Шишков, областен секретар на СДС. Той обаче не скри, че от немарливост членове на СДС в Йвайловград, Любимец, Харманли и Минерални бани не са гласували. Причината – не са си отчели навреме събрания членски внос. 
Сините гласуваха в неделя и за членове на Националния изпълнителен съвет. В борбата се хвърлиха 16 претенденти.
В надпреварата за зам.-председател участват общинският лидер на СДС в Бургас и член на НИС Вълчо Чолаков и доскорошният областен лидер Владимир Павлов, Румен Христов и „агнешката главичка“ Никола Николов от Разград. Светослав Шуманов и Дора Христова също са издигнати за замове на синята партия от Пазарджишко.
Милена Минчева

в-к Стандарт