Мартин Димитров: Mораториум не върху ВЕИ, а върху АЕЦ „Белене“

Ако има нещо, на което трябва да се наложи мораториум в областта на енергетиката, това трябва да бъде АЕЦ „Белене“, а не възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/. Това каза лидерът на СДС Мартин Димитров пред журналисти в централата на партията, предаде репортер наИнформационна агенция КРОСС.
По информация на сините още тази седмица правителството може да внесе в Народното събрание предложение за налагане на мораториум върху ВИЕ за период от една година. Според тях решението е прибързано и ще навреди на икономиката особено в период на икономическа криза.
„Инвеститорите ще си вземат шапката и ще отидат в други страни – Румъния, Гърция или страни извън Европейския съюз. Ако такъв мораториум бъде наложен по време на криза, ще бъде допуснат много сериозен гаф“, каза Димитров
Освен това все още мотивите на правителството не били съвсем ясни. Не е отчетен и фактът, че вече има стартирали проекти, както и такива, които са в процес на договаряне, допълниха сините.
Мартин Димитров дори заподозря, че няма единство сред самите министри.

Той коментира, че е по-добре да се наложи мораториум върху АЕЦ „Белене“ ,докато не се направи оценка на икономическите и екологичните му предимства./КРОСС/