Маргарита Попова: Нито стотинка от икономиите не сме дали за 13-та заплата

Съдебната власт ще получи коледни премии и това ще стане с решение на Министерския съвет, стана ясно след спешно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов, в което участваха министрите на правосъдието и финансите Маргарита Попова и Симеон Дянков, главният прокурор Борис Велчев, председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев и други висши магистрати.
Министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви след заседанието, по повод писмото на министър Дянков, че нито стотинка от икономиите за работна заплата не са раздадени като 13 и 14 заплата в системата на правосъдието, заради забрана на финансовия министър Симеон Дянков.
„Икономиите възлизат над 11 млн. лв., с които са покрити разходи за текуща издръжка. Има икономии от Търговския регистър, които съгласно постановление на правителството правосъдното министерство има право да раздава като бонуси на работещите в регистъра. Това обаче не е направено“, уточни Попова.
На 7 декември, с постановление на Министерски съвет, са раздадени допълнителни възнаграждения на хората, които работят в централната администрация, защото ако не бъдат раздадени, всеки би могъл да претендира за тях, каза още Попова. Според информация от МП, тази сума възлиза на на 392 570 лв.

По думите на министър Попова в момента се работи върху решение на Министерски съвет, което ще бъде прието на следващото редовно заседание на кабинета, с което изпълнителната власт да гарантира финансовата независимост на съдебната система. Това означава, че ВСС ще може да разполага с финансовите субсидии на съдебната система./Агенция „КРОСС“/