Майсторът на обувките, които дишат

Освен че е един от най-богатите бизнесмени на Апенините, Марио Морети Полегато е представител и на най-новаторската част в италианската индустрия.

55-годишният Полегато определя себе си като своебразен Бил Гейтс на Апенините. Само за 12 години Полегато изгради истинска обувна империя, която носи името „Джеокс“.
Произхождащ от една от най-активните в индустрията зони – Венето (с център Венеция), Полегато днес продава продуктите си в над 70 страни. Става въпрос за 16 милиона обувки.

Това обаче не са обикновени обувки. Наличието на надупчените им подметки кара стъпалата „да дишат“. Точно така твърди и рекламата им – „обувките, които дишат“.

„Идеята ми дойде преди повече от 12 години“, казва Полегато.
Тогава той се намирал на конгрес на винопроизводители в американския щат Невада. В края на конгреса му се приискало да забегне до близките планини. За да освежи стъпалата си, пробил дупки на подметките си .

„Резултатът не беше перфектен, защото в обувките ми влезе вода, но поне стъпалата ми не се потяха, а дишаха“, разказва Полегато.
Връщайки се в Италия, без да зарязва семейната фирма за производство на вино, Полегато запрята ръкави. Намира техническо разрешение на идеята си, както и кой да го финансира за изобретението му.

Така – и точно тук сравнява себе си с Бил Гейтс – Полегато се залавя сам да фабрикува обувки против изпотяване, които в същото време не пропускат вода.

Днес Полегато е осми по богатство в Италия, а в света е на 350-то място.
В „Джеокс“ вече работят 5 хиляди души. Но като всички големи бизнесмени и откриватели, успехът и парите никога не са му достатъчни.

Сега Полегато се опитва да реализира и тъкани против изпотяване и е сигурен, че това е друг доходоносен бизнес. /ProntoSofia