Магнитни бури – изригвания на заредени частици от слънцето по време на неговата активност

Те са нещо обикновено във вселената. Тяхната интензивност непрекъснато се променя и когато е много висока, влияе неблагоприятно върху човешкия организъм.

Днес броят на метеорологично чувствителните хора в България достига до 80% от общия броя на населението. Интересното е това, че през 70-те години на миналия век хората с метеозамисимост са били само 30 – 35%.

Причината за увеличаването на хората, зависими от метеорологичните условия, е в това, че те все повече се отдалечават от природата.

Най-чувствителни към магнитните бури са хората с изтощена нервна система. По-чувствителни към метеорологичните условия са хората със сърдечно-съдови заболявания, нарушен сърдечен ритъм, исхемична болест на сърцето, отслабена имунна система и при хората с висока кръвно налягане и силен стрес. Затова в дните със силни магнитни бури броят на инфарктите и инсултите значително се увеличава.

Трябва да се знае, че магнитните бури влияят както на болните, така и на здравите. Младите хора и спортистите най-малко се влияят от тях. При силни магнитни бури у хората се появяват признаци на сънливост, умора, отпуснатост. Хроничните заболявания се увеличават. Първите симптоми при магнитни бури са:

– безсъние, безпричинна тревога, сънливост и безпокойство;

– сърцебиене и повишаване на кръвното налягане;

– тежест в главата и световъртеж;

– силно изпотяване и втрисане;

– умора, отслабване на вниманието и на паметта.

Учените са установили, че появата на магнитни бури потиска изработването на хормона меланин, който осигурява адаптацията към външната среда. Силните магнитни бури водят и до нарушаване на биоритмите в човешкия организъм. Кората на надбъбречните жлези работи като в условия на стрес.

За съжаление никой не може да се скрие от магнитните бури, тъй като те проникват безпрепятствено навсякъде. Следователно възниква въпросът как можем да си помогнем да ги преодолеем по-лесно.

При внезапни промени на метеорологичните условия кислородът във въздуха рязко се понижава, което води до кислороден глад на мозъка и на тъканите на организма. Това е и причината за появата на горепосочените симптоми.

Затова единствените начини да се спасим от влиянието на магнитните бури са:

– активно спортуване;

– в диетата трябва да се включат повече плодове и зеленчуци. В случая много полезно е зелето, тъй като то съдържа аминокиселини, ферменти, витамини, минерални соли, бактерицидни вещества, които подобряват дейността на сърдечно-съдовата система;

– да не се ядат храни, които съдържат голямо количество животински мазнини (сланина, овче месо и тлъсто свинско месо);

– цялата диета трябва да бъде ориентирана към плодове, зеленчуци и други по-лесни за усвояване храни.

Лоши за човешкия организъм се смятат метеорологичните условия:

– рязкото спадане на атмосферното налягане и усилването на вятъра;

– при промяна на температурата на въздуха с 10-15 ?С на денонощие, а влажността на въздуха се промени с 30%.

При неспокойно магнитно поле 3 пъти се увеличават инфарктите и 2 пъти броят на инсултите, защото кръвта става по-гъста – тече по-бавно по кръвоносните съдове, и особено по тънкостенните съдове на главния мозък, клетките слабо се снабдяват с кислород и оттук следва главоболие, бърза уморяемост, сънливост и вялост. Затова спазвайте следните препоръки:

– по-чувствителните да не се пренапрягат.

– хората с високо и ниско кръвно налягане, както и хората с хронични сърдечни заболявания да имат под ръка лекарствата, които използват.

– тези, които реагират на геомагнитните смущения с раздразнение, тревога, безсъние, трябва да ползват валериан или настойка от божур.

– в дните с магнитни бури нивото на холестерина в кръвта се повишава. Затова не яжте мазно и сладко.

– хората реагират на магнитните бури различно – едни се чувстват зле 2-3 дни преди тях, а други – по време на бурята, а трети – 48 часа след началото й.

– наблюдавайте състоянието си, сверявайки го с прогнозите за геомагнитната обстановка, за да разберете как ви влияят магнитните бури.

Трябва да се знае, че бумът на инсулти и инфаркти настъпва точно по време на слънчевите изригвания.

Кои са кризисните периоди на човешкия организъм?

Вече статистически е потвърдено, че по време на магнитните бури или ден преди това настъпват нарушения на сърдечния ритъм, хипертонични кризи, пристъпи на бронхиална астма. От това най-много страдат възрастните хора, жените, децата, хронично болните, хората с неустойчива психика, много емоционалните хора, преуморените от работа, намиращите се в състояние на остър и хроничен стрес.

В техния организъм и без това системите за регулиране на физиологичните процеси са дебалансирани, а допълнителното външно въздействие ги „изкарва от строя” още повече.

В дните а магнитни бури те усещат умора и се чувстват като разбити. Апетитът им се влошава, сънят и настроението също. Обострят се стари болежки.

Не напразно работата под въздействие на електромагнитно поле официално е призната за професионална вредност.

При тези случаи по-често яжте фасул, леща, грах, ориз, зърнени храни. Зелето например ще ви помогне да се противопоставите на магнитните бури. Един час преди сън изпивайте по една чаша пресен зелев сок.

Още един зеленчук заслужава внимание – това е кромид лукът. През предния или на самия неблагоприятен ден изяжте половин глава лук или изпийте 2-3 супени лъжици лучен сок.

В проблемните дни изпивайте по половин чаша настойка от лайка 30 минути преди ядене.

Хората, зависими от метеорологичните условия, трябва да съблюдават следните съвети:

– ако сте научили, че наближава магнитна буря, опитайте да се наспите добре и да не се преуморявате.

– тези, които реагират на геомагнитните колебания с нервност, тревога и безсъние, да се запасят с успокоителни билки – хмел, валериана, мента, душица. Залейте супена лъжица с чаша вода, оставете сместа да престои и пийте по две глътки през целия ден. Ментата и душицата можете да добавите и в чая.

– ако страдате от сърдечно-съдови заболявания или кръвното ви налягане скача, в дните на магнитните бури намалете своята активност. Съкратете списъка на набелязаните дела, оставете неприятните разговори за други дни, също така и важните визити, дръжте подръка лекарствата си.

– ходете повече време пеша.

– меден обръч, сложен на главата, може да предотврати влиянието на магнитните бури.

– при всички видове метеозависимост трябва постепенно да правите физически упражнения, да се закалявате, да водите здравословен начин на живот.

– не пийте алкохол.

– пийте чай от валериана, глог, мента и прополис. Той облекчава организма.