Магистрала „Люлин“ и АЕЦ „Белене“

aec belene, автомагистрала люлин„Германската компания RWE – стратегически партньор в АЕЦ „Белене“, иска ясен финансов проект за втората атомна централа у нас, преструктуриране на проекта, защото има много неизвестни в него“. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си със своя колега.
„Както магистрала „Люлин“, така и „Белене“ са правени с цел пиар – без да се подготви проектът, така че да се постави за изпълнение“, коментира Борисов. Той добави, че към проекта за втора атомна централа у нас има интереси и от други компании, но не посочи кои са те, предаде агенция Фокус.
„В много добър климат са поставени българо-френските отношения“, от друга страна, заяви Борисов.
„Френският министър-председател Франсоа Фийон е декларирал подкрепата на Франция към България за компенсации от 300 млн. евро за затваряне на блоковете на АЕЦ „Козлодуй““, изясни премиерът след срещата си със своя колега.
„Това беше много радостна новина за мен, защото е много важно Франция да ни помага и да предлага такива инициативи“, каза Борисов.
„Ние сме много важна част от Европейския съюз и е много важно държави като Франция, Германия и Италия да са приятелски настроени към нас, да познават нашите проблеми и да ни оказват подкрепа“, каза още министър-председателят. Той съобщи, че Фийон е разбрал проблемите, които имаме като държава, намираща се на границата на Европейския съюз да се отложи с четири месеца програмата по Шенген и да усвоим максимума от парите, които са отпуснати.
По време на срещата между двамата премиери е била повдигната и темата за френските корвети, които страната ни трябваше да купи. По думите на Борисов, Франция проявява разбиране към факта, че няма пари в държавния бюджет за купуването им.
„Много неприятна тема, защото в бюджета не само че не са заложени пари за нови корвети, а и за ремонта на белгийските фрегати ще отидат 150-160 млн. лева“, коментира Борисов.
По темата за корветите Франсоа Фийон е казал: „Ние все пак сме едно европейско семейство, ние разбираме вашите проблеми и ще се съобразим с тях“. По думите на премиера Борисов, надали е било необходимо да се купуват корвети от Франция, за да се подобрят отношенията между двете държави.
Във връзка с дефицита в бюджета, заради който не могат да бъдат осъществени редица плащания, Борисов каза: „Вече на всички е ясно, че те са направили с умисъл бюджет, залагайки ръст от 4.7 %, когато светът е в рецесия“.
Премиерът съобщи, че за модернизирането на двете белгийски фрегати може да се говори едва след 2012 година. Тогава страната ни остава без авиация, която да покрива ангажиментите на България към НАТО, коментира Бойко Борисов. Той съобщи, че е възложил на военния министър и ресорния вицепремиер да подготви цялата гама от техника за превъоръжаване на военните.
На срещата са обсъждани и темите на културно-историческото наследство, както и темата за образованието. Двамата са разговаряли, че се разчита много на подготовката в българските училища във Франция, ето защо по време на срещата си с френския президент Никола Саркози, Борисов ще постави въпроса за сградния фонд.
По-късно през деня Борисов ще се срещне с френския президент Никола Саркози. В разговора между двамата ще бъдат обсъдени темите за газопровода „Южен поток“ и атомната централа АЕЦ „Белене“.
Актуално.ком