Лятна козметика

Дрехи за следващото лято можем да си купим по време на летните разпродажби в края на сезона, но с козметиката нещата стоят по различен начин.

Официално специална „лятна“ козметика като че ли не съществува. Но в действителност средствата, които използваме в горещините, се различават от тези, които използваме през зимата. За „лятна“ може да се смята всяка козметика, която разрешава (или поне помага да се намалят) проблемите на кожата и косата през горещия сезон.

Основните летни удоволствия – слънцето и горещината, за съжаление са и основният източник на проблеми. От ултравиолетовите лъчи кожата съхне и старее, при хората с мазна кожа се запушват порите и се появяват неприятни възпаления, а много други страдат от появата на пигментни петна и лунички. Косата често губи своя блясък и еластичност.

Горещината е причина за „потичането“ на всяка козметика (от сенките до тоналния крем). Това води дозапушване на порите, косата бързо се замърсява, засилва се потоотделянето.

Напълно естествено възниква въпросът – какво да се прави? Като че ли нещата не са толкова сложни на пръв поглед – кожата трябва да се почиства, защитава, овлажнява…

Първо правило: да се почиства!

Почистване на кожата трябва да бъде и щадящо. Ако правите това с пяна, тя трябва да бъде нежна, за чувствителна кожа. Ако използвате тоник, добре е той да съдържа билки. Ако това е пилинг маска, тя трябва да бъде със ситни абразивни частици. При появата на кожни възпаления използвайте продукт, съдържащ някакъв дезинфектант (например хлорхексидин) – за разлика от спирта той не изсушават кожата.

Специалните маски за почистване на кожата трябва да бъдат леки – например с екстракт от краставици или чаено дърво.

Старайте се по-малко да пипате лицето си с ръце! През лятото те са потят и върху тях се задържа много повече прах и мръсотия, отколкото през зимата, а по този начин лесно се провокират редица кожни възпаления.

Второ правило: да се защитава!

Прегледайте наличните си кремове. Всички летни средства трябва да имат слънцезащитни компоненти, да бъдат повече овлажняващи, отколкото подхранващи. Днес почти всяка козметична серия предлага не само плътни кремове в кутия, но и по-леки в тубички и още по-нежни – във флакони с дозатори. Леката текстура на крема позволява той да попие по-добре в кожата без да остави мазен блясък и усещане за тежест по лицето, а слънцезащитните фактори предотвратяват преждевременното стареене в резултат на слънчевите лъчи.

Голямо внимание обърнете върху крема, който използвате около очите си, защото яркото слънце постоянно ни кара да присвиваме очи, а това провокира появата на бръчки. За хората, които не носят слънчеви очила този крем е от първа необходимост.

За тези, които искат да имат бронзов тен, а нямат възможност да се пекат на слънце, също има изход – кремове за кожа с постепенен слънчев загар. Те действително притежават слънцезащитен ефект и действат постепенно.

Трето правило: да се овлажнява!

Намерете си вода в спрей. Не е необходимо да купувате скъпи фирмени средства с термална вода – бутилката вода от магазина също ще се справи чудесно със задачата да овлажни кожата. Намокряйте салфетка и периодично я поставяйте върху лицето. По този начин ефективно ще се освежавате през горещините. Кожата може да се тонизира и с кубчета лед от минерална вода, зелен чай или други билки.

Четвърто правило: Да се освежава!

Гримът (ако се налага да има такъв) трябва да бъде лек, без излишъци. Можете да пренебрегнете лекия тонален крем (специалистите са единодушни, че минималното използване на тонални средства удължава живота на кожата).

Лятната пудра също не трябва да бъде плътна. Нанасяйте я сутрин, след като приключите с грима. Използвайте специалните салфетки, които поглъщат остатъците от мазнините по кожата и не развалят грима. Червилото заменете с гланц. Той има приятен охлаждащ ефект.

Пето правило: улови мига!

Възползвайте се от даровете на природата и си правете различни маски. Плодовете и зеленчуците прекрасно допълват средствата за грижи за кожата. Гроздето, тиквичките и патладжанът овлажняват кожата, кайсиите премахват раздразнението, прасковите притежават успокояващо действие, разреденият лимонов сок избелва и свива порите, краставиците подмладяват, морковите помагат при акне, ягодите избелват и помагат при лунички, пигментни петна и дори екзема.

Шесто правило: консултирайте се с професионалист!

Посетете опитен козметик. Той ще ви избере средствата за грижи именно за вашата кожа и ще ви подскаже кои процедури трябва да избягвате.

Пилингът, отстраняването на бенки и фотоепилацията специалистите съветват да се отлагат за есента. Веднага след отстраняването на съдове, мезотерапията и почистването на лицето, върху кожата трябва да се нанася специално средство, което надеждно я защитава от ултравиолетовото излъчване. Кремът трябва да се използва около седмица след процедурата преди да можете спокойно да се излагате на слънчевите лъчи.

Седмо правило: Погрижете се за косата си!

Козметичните магазини предлагат изобилие от шампоани, балсами и други средства за грижа за косата. Най-добре си изберете шампоан, който овлажнява косата. Тези, които редовно се боядисват, през лятото трябва да използват шампоан със специални филтри, както и интензивни балсами и маски, които запазват цвета на косата.

Не забравяйте и за шапките, актуалните кърпи и лентите – те са най-сигурната защита не само от неблагоприятното слънчевото въздействие върху косата, но и предпазват от слънчев удар. /Actualno.com