Любляна-седалище на Европейската агенция за сътрудничество на енергийните регулатори

tokСловенската столица Любляна бе избрана за седалище на новата Европейска агенция за сътрудничество на енергийните регулатори, която ще развива идеята за единен енергиен пазар.

Очаква се новата агенция да заработи на пълни обороти от март 2011 г. Другите претенденти за седалище на агенцията бяха Братислава и Букурещ, предаде EUobserver.

Любляна се провали с опита си да приюти Европейската агенция за сигурност на външните граници – Фротекс и Европейския институт за равенство на половете и властите отбелязват новото решение на ЕС като успех за Любляна.

Според енергийния комисар Андрис Пиебалгс новата енергийна агенция е „нещо ката ЕЦБ в сферата, защото ще регулира взимането на много важни решения в сферата в ЕС“. Той подчерта политическото влияние на ресора си.

Идеята за Европейска агенция за сътрудничество на енергийните регулатори получи зелена светлина през април 2009 г. , заедно с правилата за по-голяма либерализация на пазара на електричество и газ в ЕС.

Очаква се агенцията да получи финансиране за 7 млн.евро всяка година. Тя няма да намалява правомощията на националните енергийни регулатори, но ще осигурява законово обвързани решения по спорове за презграничните газопроводи и мрежи, в случай че националните власти не успеят.

Агенцията ще има думата и при създаването на правила за европейските енергийни мрежи, за функционирането на единния пазар за доставка на електричество и газ.