Луксът да паркираш

trafikТри лева на час да стане паркирането в центъра на София предлагат от общинската фирма „Паркинги и гаражи“. 
Естествено, предложението веднага предизвика вой, рев и ругатни у иначе кроткия електорат. 
Чакайте бе, хора, да погледнем истината в очите! Колко струва сега паркирането в столичното Сити? Левче на час. А има ли къде да паркирате? Тръгнете след 9 часа и ако имате късмет, колкото да спечелите рекордния суперджакпот, ще намерите 1-2 места край храма „Св. Александър Невски“. Ще намерите, но само ако не се провежда поредният протест я на металурзите от „Кремиковци“, я на миньорите, млекарите, хлебарите или еколозите. Тогава местата може и да са повече, но охранителите на протеста няма да ви пуснат дори да припарите. 
Поради тази причина лично аз от години имам ли работа в центъра – хващам трамвая
Пести ми и средства, и време от безсмисленото обикаляне на улиците с идеята да се освободи някое място. Няма да изчислявам колко вредни емисии се изхвърлят при такова шофиране с ниска скорост, за да не си създавам проблеми с и без това винаги бдителните и готови за скандали еколози. Само аз си знам и колко срещи съм провалил и отложил пак поради това безсмислено обикаляне, преди да обявя трамвая за свой спасител. 
Как може да се реши проблемът с паркирането в центъра на София? Много просто – като се спазват законите на пазарната икономика. Как се регулира търсенето на една стока, в случая услуга, каквото е паркирането? Като се увеличи предлагането и/или като се повишат цените. Как могат да се увеличат паркоместата в центъра на София? Почти никак. Наземните места са ограничени от наличното пространство на улици и площади, а срещу строежа на подземни паркинги, каквито проекти се предлагат от години, скачат от Националния институт за паметниците на културата. И с право – под днешна София лежат руини интересни колкото тези на древния Рим. Слушал съм легенди от най-обикновени строители, изграждали основите на централата на БУЛБАНК. 
Тогава? Остава единствено регулиращата сила на цените. Като поскъпне паркирането от 1 на 3 лв. – мнозина ще се замислят дали да пътуват с колите си до центъра. И ще се отворят места за тези, които отиват да вършат неотложна работа. 
Тук обаче веднага лъсва един друг проблем. 
Какво да правят хората, които идват в София от примерно Перник, Ихтиман или Годеч с колите си? Или тези от Бургас и Русе? Къде да ги зарежат, за да стигнат до центъра? Много хора от провинцията изпадат в ужас от хаоса на софийското движение и предпочитат да оставят колите си в крайните квартали и да хванат градски транспорт до центъра. Но къде да ги оставят? На бул. „Цариградско шосе“ или на „Борис III“, за да ги вдигне паяк ли? Или да паркират пред някой жилищен блок, където някой собственик, на когото са заели мястото, ще им нареже гумите? Изпаднали пред такава дилема, те се бутат с колите си в центъра, обикалят в търсене на места по т.нар. синя зона и се връщат по родните места с побелели коси и олекнали джобове. А ние дишаме „чист“ въздух! 
Този проблем може да се реши по много прост начин – чрез изграждане на големи паркинги в близост до крайните станции на метрото, автобусите и трамваите, както и до всички жп и автогарите в столицата. Тези паркинги могат да са многоетажни – както под, така и над земята. Все пак древната Сердика не е излизала извън рамките на днешния център. 
Ама Столична община няма пари за такива инвестиции, ще възрази някой. И този проблем има лек – публично-частното партньорство. Има доста фирми, мераклии да строят паркинги. Редно е само столичният общински съвет да прецени кои терени са подходящи, да обяви процедури за инвеститори и да се включи в смесените фирми с апорт на земята. Нататък е просто и ясно.

Белчо Цанев

в-к Стандарт