Лукойл: Потребители няма да страдат от спирането на Нефтохима

neftohimРафинерията „Нефтохим” в Бургас ще спре работа заради планиран основен ремонт като това няма да доведе до увеличаване цената на бензина или до недостиг на гориво за българския пазар. Това съобщиха за БНТ от централата на „Лукойл” в Москва. От компанията отрекоха спирането на рафинерията да е заради липса на суровини.

От пресслужбата на „Лукойл” потвърдиха пред БНТ съобщенията, че „Нефтохим” ще спре работа за 50 дни. Това ще стане в началото на февруари до края на март или началото на април идната година. От компанията обаче нарекоха абсолютна глупост твърденията, че причината е в липсата на нефт.

Обяснението всъщност е, че се налага основен ремонт, след който рафинерията ще може да работи без прекъсване 4-5 години. Досега „Нефтохим” средно всяка година спира работа за текуща профилактика на мощностите. След ремонта „Нефтохим” ще получи възможност и да произвежда по-големи количества дизел и бензин по стандарта Евро 5.

От „Лукойл” гарантират, че потребителите няма да страдат за периода, в който рафинерията няма да работи. Проблеми със снабдяването с дизелово гориво и бензин няма да има, защото за тази цел ще се ползват натрупаните запаси в завода. Не се очаква и повишаване на цената на бензина. Февруари и март са избрани за ремонта не случайно – именно тогава е времето на минимално търсене на моторни горива, твърдят от „Лукойл”.

Рафинерията „Нефтохим” може да преработва годишно до близо 9 млн. тона нефт. Годишният добив на „Лукойл” е десет пъти по-голям.

БНТ