Лошото хранене е толкова вредно, колкото и пушенето

Категорично е доказано, че лошото хранене и особено недостатъчният прием на плодове, зеленчуци и риба е не по-малко вредно от тютюнопушенето. Такъв е изводът в обявен неотдавна доклад на холандския Национален институт по здравеопазване и защита на околната среда.

Обстойни изследвания на експерти от този институт показват, че нездравословното хранене, което е глобален проблем, намалява средната очаквана продължителност на живота на 40-годишен човек с 1,2 години средно, а затлъстяването – с 0,8 години. От всички фактори, свързани с храненето, най-много болести причинява липсата в менюто на достатъчно и редовно количество плодове, зеленчуци и риба.

Тези холандски учени са установили, че около 25 процента от смъртните случаи и сериозни заболявания, причинени от затлъстявания, могат да бъдат избегнати, ако човек свали само 3 кг от наднорменото си тегло.

Особено важна е експертната констатация, че намаляването на наситените и трансмастните киселини и увеличената консумация на плодове, зеленчуци и риба може да спаси много хора.

Lekar.bg