Лоши навици и добри намерения

„От Нова година не пуша. И очаквайте от мен многобройни велики дела!“ Кой не си го казва през януари? Но какво всъщност става с добрите ни намерения? Как да ги осъществим? Предлагаме ви рецептите на германски психолози:

Топ-листата на добрите намерения в Германия изглежда така:

Първо – по-малко стрес и ядове. Второ – повече време за семейството и приятелите. Трето – повече движение и спорт. Четвърто – да отделям повече време за себе си. Пето – да се храня по-здравословно. Шесто – да сваля килограми. Седмо – да не харча толкова много. Осмо – да вися по-малко пред телевизора. Девето – да пия по-малко алкохол. И десето – да спра цигарите.

Ясно и точно, черно на бяло

Но как да осъществим тези прекрасни намерения? Ето няколко рецепти:

Задайте си ясни и точни правила. Вместо най-общото „Трябва да се движа повече“, формулирайте храброто си решение съвсем конкретно: „От днес ще ходя по трийсет минути два пъти в седмицата, и то винаги във вторник и четвъртък след работа.“

Запишете си решението черно на бяло и го окачете на видно място – примерно на вратата на хладилника.

Поставяйте си реалистични цели. „Да отслабна десет килограма за една седмица“ – това е утопична цел, която само ще ви травмира, защото е неизпълнима. По-добре си обещайте нещо такова: „Ще ям по-малко. На обяд – без десерт. Следобяд – без пасти. Вечерно време – една филийка по-малко.“

Правилото на 72-та часа. Психолозите твърдят, че не пристъпите ли към осъществяване на добрите намерения още през първите три дни – каузата е обречена. Така че помнете: първите 72 часа са златно време.

Не предприемайте едновременно няколко неща. И ги вършете последователно, методично. Примерно, ако сте решили да внесете ред в дома си – започнете с разчистването на един шкаф, като на всяка цена най-напред го изпразните до дъно. И така нататък.

Не започвайте деня си с многобройни дребни задачки: да си прегледам мейлите, да проверя сметките, да звънна на този-онзи. Дребните задачи разсейват и притъпяват вниманието, а в края на деня сигурно ще си кажете: „И днес нищо не свърших“. Така че започнете с нещо важно!

Не бъдете перфекционисти!

Психолозите знаят: 80 процента от една задача се решават за 20 процента от времето. Останалите четири пети от времето си вие губите само за една пета от работата. Така че понякога е смислено да не гоните пълната перфектност.

Опитвайте се да не действате сами. Особено когато трябва да решите някоя по-сложна задача – две глави винаги са по-умни от една.

Намерете личния си ритъм на работа. За едни утрото е по-мъдро от вечерта, но за други е обратното. И се вслушвайте в интиуцията си, следвайте своя вътрешен компас.

Ако изпълнявате тези прости препоръки, ще можете много по-сигурно и ефикасно да осъществите добрите си намерения. На добър час./deutsche welle/