Лихвар бе задържан от антимафиоти от областната дирекция в Шумен

Над 300 хил. лв. и десетки записи на заповеди за дългове открили антимафиотите в имота на баща и син – лихвари. Работата по случая е осъществена под надзора на Окръжната прокуратура

Антимафиоти от областната дирекция в Шумен разработвали сигнал за незаконна лихварска практика, получен в областната дирекция. По случая първоначално е образувано образувано досъдебно производство по чл. 213 А, ал.3 от НК. Постепенно в хода на работата спецполицаите влезли в следите на двама мъже от Шумен, баща и син, за които се натрупали подозрения, че дават заеми на хора в затруднено финансово положение срещу много високи лихви. Вчера служителите пристъпили към конктретни полицейски действия за задържането им и към 15:30 часа,  на площад “Възраждане” в областния град е арестуван шуменецът М.М./52г./, докато прибира 270 лв. от свой длъжник. Предприети са незабавни полицейски и процесуално – следствени действия и е претърсен автомобилът М.М., паркиран на съседна улица. В колата му са открити записи на заповеди и бухалка. По-късно, при обиск в апартамента, в който живее семейството му, са намерени още десетки записи на заповеди за различни суми, както и около 5000 лева. Много повече пари открили спецполицаите в кутии за обувки в гаражна клетка на семейството –  над 300 000 лв., по думите на задържания.
В хода на първоначалното изясняване на случая е установено, че 52-годишният М.М. и синът му М.Ш /32г./, и двамата пенсионери по болест, давали на заем трицифрени суми на различни хора в нужда и определяли лихви до 15 % и също толкова лихва на лихвата, като по този начин дължимата сума нараствала скоростно. Изяснява се съпричастността на двамата и към извършени престъпления по чл. 252 от НК. 52-годишният М.М. е задържан на основание чл.63, ал.1, т.1 от ЗМВР за срок от 24 часа Предстои да му бъде повдигнато обвинение и да бъде задържан с постановление на прокурор за срок от 72 часа. Служители на сектор “БОП” установят местонахождението на сина му. Двамата до момента не са известни на полицията.
Прокурор Димов от Окръжна прокуратура – Шумен подчерта, че предстои изясняването и съпричастността и на други заподозрени към незаконната лихварска дейност. Представителят на обвинението уточни, че работата по случая продължава включително и с установяването и на други пострадали от лихварите, които могат да потърсят полицията и дадат информация на служителите, ангажирани с разплитането на мрежата за незаконно предоставяне на заеми.