Лимон дърво или плод

Лимонът се размножава чрез семена. Те трябва да се засяват веднага след отделянето им от плода, като предварително се измият с хладка вода. Никнат добре в смес от равни части листовка, рохкава градинска пръст и пясък. Прерастването им става най-бързо при температура 18— 20°С и при равномерна влага. Семената, които при тези условия не поникнат в продължение на 4 седмици, не са надеждни.

Когато лимончето развие 3 листа, добре е да се изскубе внимателно, да се прережат връхните части на коренчетата му и отново да се засади в малка саксийка. За по-сигурно прихващане то се захлупва през първите дни със стъклена чаша. Така разсадените растения развиват по-разклонен корен и нарастват по-бързо. Когато корените обхванат саксийната пръст, растението се премества в нова саксия, при което корените отново се подрязват. През първата и втората година се използва еднаква саксийна пръст.

Лимоните, получени от семе, цъфтят и връзват късно — най-рано 10 години след засяването, а понякога и след 20 години. Затова се препоръчва полученото от семе лимонче да се облагороди (присади). Правилно е облагородяването да стане, когато Фиданката достигне дебелината на обикновен молив. За предпочитане е присаждането на спяща пъпка през юли— август. То се извършва, както при овощните дървета. През зимата лимончето се държи в светло и хладно помещение с температура, не по-висока от 8°С. На следната година още през пролетта се изрязва остатъкът от дивото стъбло, което се намира над пъпката. Когато тя израсне и леторастът достигне 15—20 см, той се съкращава, за да се образува ниско, симетрично разклонено дръвче. Плододаването обикновено започва от третата година.

Размножаването може да става и чрез въздушни отводи (вкореняване на неотрязани клончета, което домакините практикуват).

За възрастните дръвчета добра почва е сместа от 2 части градинска пръст, 1 част угнил оборски тор и 1 част пясък. През лятото лимоните растат добре в градината на полусенчесто място. Те може да летуват и на тераса, но запазени от силно слънчево нагряване, понеже на слънце листата променят баграта си — стават жълтеникави. Поливането през лятото трябва да бъде обилно. През периода на растежа е нужно и подхранване. Най-подходящ е разреденият птичи тор (1 обемна част тор, размит в 30 части вода). Оросяването на растенията с вода е нужно като средство срещу окапването на листата и цветовете.