Лечение със зеленчуци

Днес е известно, че зеленчуковите растения са много богат източник на изключително полезни вещества, необходими за правилното развитие, поддържане и нормално функциониране на човешкия организъм. Те му осигуряват значително количество енергия, регулират храносмилането, спомагат за отделянето на излишните и вредните вещества. Зеленчуците играят важна роля за здравето, като допринасят особено много за повишаване защитните сили на организма срещу различни болести. Те са важен фактор за предпазване от недоимъчни заболявания, предизвикани от липсата на някои жизненонеобходими вещества. Също така различните зеленчуци могат да бъдат използвани като допълващо средство при медикаментозно лечение на редица заболявания, а и в много случаи дори само с тях се постига лечебен ефект.

Натрупаният през вековете опит на народната медицина за лекуване на някои болести с природни целебни средства от зеленчуци и части на различни растения, както и за разкрасяване, се предавал от поколение на поколение. Известни са многобройни рецепти от растителни видове, а също и разнообразни напитки с лечебно действие, които имат и голямо значение за доброто здраве и жизнеспособността на човека.

Вярно е, че дълги години у нас официалната медицина се противопоставяше на природните средства, прилагани от народните лечители, които черпеха своите познания от вековния опит и общуването с природата. Днес обаче те си подадоха ръка и обединиха усилията си: официалната медицина – предлагайки съвременни научни изследвания с модерни технически средства, а народната – хилядолетната си практика за лечение с природни средства.

За съвременната научна медицина отдавна вече не е тайна, че зеленчуците са неизчерпаем източник на лекарствени средства срещу многобройните заболявания, предизвикващи толкова страдания на човечеството.