Солта има лечебни свойства

solШироко разпространено е твърдението, че солта е вредна и натоварва сърцето и бъбреците. Традицион­ната медицина например препоръчва безсолна диета при сърдечна и бъбречна недостатъчност, при забо­лявания на черния дроб.

Но защо тогава древните гърци след ядене смуче­ли малки късчета морска сол?

Лекарите смятат, че човешкият организъм може да получи нужното количество сол само от плодовете, зеленчуците и хляба. Същевременно при хипертония препоръчват да се взима по 1 ч. л. морска салата (лашинария) след хранене. Един литър мляко съдържа 4 г натриев хлорид. Картофите съдържат почти същото количество. Смята се, че здравите бъбреци трябва да отделят по 25 г сол на денонощие.

С храната ние един час след всяко хранене да поставя­ме върху езика 1 г сол и след няколко секунди да преглътнем слюнката. Също така съветва да посоляваме леко зеленчуците, плодовете, изварата и краве­то масло — но в такъв случай не бива да добавяме олио, тъй като то предизвиква отделяне на жлъчка. Жлъчката забавя превръщането на шлаките (отпадъч­ните продукти) в разтворими соли. които се изхвър­лят от организма с урината и изпражненията. За из­веждането на солите от тялото помагат някои билки, които действат като разтворители. Така например за алкалните соли е подходящ чаят от пача трева, дине­ни кори, корени от слънчоглед; за разтварянето на минералните соли, които се отлагат по кръвоносните съдове, бъбречните легенчета, жлъчния и пикочния мехур, може да се използва сок от черна ряпа, хрян, цикория, подбел, корени на магданоз.

Образуването на соли в организма се засилва и при недостатъчност на пилора. В този случай сто­машните ферменти влизат в контакт с ферментите на дванадесетопръстника, а това води до гастрит или възпаление на червата.поглъщаме за 12-15 г готварска сол (натриев хлорид) на ден. Академик Б. В. Болотов препоръчва