Летището в Тел Авив е най-сигурно

Повечето страни след опита на 23-годишния нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб да взриви полет от Амстердам до Детройт навръх Коледа, засилиха мерките за сигурност, а някой смятат да използват нови скенери.

Опитът на най-голямото летище в Израел „Бен Гурион“ недалеч от Тел Авив, което спада сред най-сигурните летища в света показва, че сигурността на човешкия фактор във въздушния транспорт е по-важна от модерната техника, пише Дойче веле. Представителите на службите за сигурност на израелското летище разпитват всеки пътник преди да бъде пуснат да чекира багажа. „За къде летите?“, „За какво сте били в Израел“, „Кой ви опакова багажа?“, Дал ли ви е някой да пренасяте багажа му“, това са част от въпросите, които се задават при разпитването, което по-някога продължава до 15 минути. След това служителите проверяват дали отговорите на пътниците са верни, търсят документи, писма …. Ако пътникът им се стори съмнителен те се консултират с колегите си, след което продължават с разпитването все докато не премахнат и последното съмнение. Следващата стъпка е багажът да мине на скенер. По не прозрачен принцип половината от пътниците са карани да отварят багажа си, след което служителите със специална техника търсат следи от експлозив и особено внимателно се проверяват полутечните „сувенири“ като зехтин, мед или сладко. От пристигането на летището до чекирането на багажа понякога минава цял час. Контролът най-бързо минават израелските евреи, възрастните хора и семействата с деца, а най-щателно се проверяват арабите и жените които пътуват с тях. Принципът на равнопоставеност не важи на това летище. От значение са етническият произход, религиозната принадлежност, възрастта и статутът на пътника. Според Ариел Мерари, експерт за тероризъм, така нареченото „етническо профилиране“ на пътниците е жизненоважно и необходимо.Той смята, че младият мюсюлманин е по-опасен от стареца преживял Холокоста.
Междудругото в Израел има детайлни скенери, но не и на летището. Всеки един който иска от Ивицата Газа да влезе в Израел обезателно трябва да влезе на граничния пункт в стъклена клетка и да стои с разкрачен. Онова което проверяващия вижда на екрана остава тайна. /БГНЕС