Лен — Linum usitatissimum L. Сем. Ленови — Linaceae

Разпространение. Растението се култивира навсякъде в България.

Описа и и е. Едногодишно тревисто растение с голо и цилин­дрично стъбло, на върха разклонено, високо до 1,5 м. Коренът е гьнък и слабо разклонен. Листата са седящи, линейно ланцетни и последователни, с 3 надлъжни жилки. Цветовете са небесносини или виолетови, събрани на върха на стъблото в рядка метлица. Съставени са от петделна чашка, петлистно венче и 5 тичинки. Плодът е разпуклива кутийка с много семена. Цъфти през юни.

Използуваема част. Семената на растението, което се жъне след пълното му узряване. При нужда се суши на слънце или в сушилня до 40°С. Семената са яйцевидни, сплеснати, лъскави, светлокафяви, без миризма и със слузест вкус. Допустима влаж­ност 13%. Опаковат се в чували. Запазват се на сухо и проветриво място. Изнасяна билка.

Химичен състав. До 45% ленено масло (което се състои от глицериди главно на линоловата и изолиноленовата киселина, а също и на олеиновата, палмитиновата и стеариновата киселина), слузни вещества, белтъчини, въглехидрати, органични киселини, ферменти, провитамин А и др. В цялото растение, особено когато е зелено, се съдържа цианогенният гликозид линамарин, който под действие на ферменти се разпада и отделя циановодород; ето защо ленът не трябва да се дава като храна на домашните животни.

Лечебно действие и приложение. Лененото семе притежава противовъзпалително и леко слабително действие. Упо­требява се против кашлица, задух, възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур, стомашни и чревни възпаления и болки.

В българската народна медицина лененото семе се употребява още при захарна болест, стомашни киселини, прегракналост, сенна хрема, трудно уриниране, възпаление на простатата, кръв в из­пражненията, камъни в жлъчката, запек, белодробни възпаления и др. Лененото масло, смесено с белтък от яйце по равни части, се прилага при изгаряния, а смляно ленено семе се изпол­зува за лапи при циреи, гнойни пъпки, ревматични отоци, рани от изгаряне.

Начин на употреба. 1 супена лъжица ленено семе се залива с 400 г студена вода и се оставя да кисне 1 час. Течността се пие по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.