Лек срещу хемороиди

Съвременната медицина предлага основно два метода за лечение на хемороиди: при леките и средните форми на заболяването се предписват различни мехлеми и свещички, а при тежките – хирургично. Операцията обаче е само временно решение на проблема. Ако причината си остане, често отново се появяват хемороидални възли.

За успешно лечение на хемороидите се налага комплексен подход, което означава да се лекуват причините, провокирали заболяването. Една от причините е хиподинамията.

А единственото средство против нея е повече движение

Ходенето е много важно, но не трябва да се натоварвате изведнъж до изтощение, а постепенно.
Особено опасно е рязкото спиране след бързо бягане. Това може да доведе до спукване на вена в правото черво и до силен кръвоизлив. Ако сте решили да бягате и след това рязко спрете, се получава рязко препълване на венозната система на долните части на тялото с кръв. Това създава силно налягане на венозните стени и те могат да се спукат. Затова след бягането преминете на по-бързо ходене, постепенно забавете крачките. Дишайте дълбоко.
Във вашето състояние е желателно да се избавите от меките кресла и матраци. Леглото ви не трябва много да се огъва, защото така ще се стигне до постоянен застой на кръв в областта на малкия таз. Но и много твърдото легло също не е полезно, защото така ще се притискат кръвоносните съдове и ще се наруши циркулацията на течностите в тъканите. В днешно време вече има специални ортопедични матраци, които са подходящи за хора с хемороиди. Ако нямате средства за скъпи матраци, си подложете дъски под дюшека.

Друга основна причина за развитие на хемороиди е запекът,

особено хроничният. А не е тайна какво провокира запек – неправилно хранене, което в случая означава недостатъчна употреба на храна със съединителна тъкан, с груби влакна. А също и наличие на дисбактериоза.
За да облекчите състоянието на хемороидите, като екстремна мярка при запек се налага да прибегнете до слабителни средства. Те са няколко групи:
Увеличаващи обема на чревното съдържимо – това са растителните влакна и хидрофилните колоиди. Към първите спадат триците, морското зеле, лененото семе, семената от живовляк. Към вторите са солевите средства – натриев или магнезиев сулфат. Лененото семе заема първо място в списъка на средствата против запек. Най-добре е да се приема в несмлян вид 2-3 пъти на ден по една супена лъжица. Изпивайте и по 250-300 мл вода, иначе в червата могат да се образуват плътни топки от семената.

Размекващи съдържимото в червата.

Тук най-подходящо е вазелиновото масло, то се назначава вътрешно и до него се прибягва, когато се търси бърз ефект.

Стимулиращи перисталтиката на червата. Такива се зърнастецът и ревенът. Тук трябва да ви предупредим, че кора от зърнастец може да се използва чак след една година съхранение, защото прясната кора е токсична. Отварата се приготвя така: една супена лъжица смляна кора от зърнастец се залива с чаша гореща вода, след това сместа ври още 20 минути на бавен огън.

Прецежда се, изстудява се и се приема по половин чаша сутрин и вечер. Слабителният ефект настъпва след 8 до 10 часа.

ВНИМАНИЕ!
Препаратите, стимулиращи перисталтиката на червата, не трябва да се приемат при спастичен запек, защото предизвикват болка. Те са противопоказани и за бременни и кърмещи жени.


Слабителните средства не са основно лечение на запека, а също и на хемороидите, защото те не влияят на първопричината на заболяването и имат отрицателни въздействия. Затова се използват само веднъж на седмица, най-много два пъти.

Специална диета бори хроничния запек

За освобождаването на червата помагат зеленчуците и плодовете, вкл. и горските плодове. Яжте не по-малко от 200 г на ден. Много полезни са сините сливи, зарзалите, бананите, ябълките.

Използвайте и растително масло – по 1-2 супени лъжици на гладно. Още по-добре би било да размесите маслото с кисело мляко или айран и да изпиете сместа през нощта.

При запек следва да употребявате овесена и булгурена каша, също и мед – по една супена лъжица 2-3 пъти на ден.

А всекидневният прием на трици съкращава 2-3 пъти времето за преминаване на храната по дебелото черво. Затова добавяйте по 20-30 г във всяко ястие.

Пийте много течности – по 2 литра на ден.

Укрепете венозните стени и клапи

Наред с диетата трябва да се проведе укрепване на венозните стени и клапи. Медицината прилага много и различни лекарствени средства, наричани венотоници. Ние ще ви предложим няколко проверени, ефикасни и евтини средства. Добри резултати дава вътрешният прием на настойка от кестеново семе и настойка от шипкови плодове.

50 г сушено кестеново семе се смила, залива се с половин литър водка и сместа престоява 2 седмици. След това се прецежда и се приемат по 30-40 капки с малко вода – една трета чаша. Пие се 3-4 пъти на ден половин час преди ядене.

Шипковата настойка се приготвя по специален начин. Първо, смелете в кафемелачката шипковите плодове. След това сложете в тенджерка една супена лъжица смлени шипки и 2 чаени лъжички захар (още по-добре е мед) и залейте с половин литър гореща вода. Затворете с капак и оставете за 8 -10 часа. На сутринта прецедете през марля, а суровината изцедете още веднъж хубаво в настойката. Изпийте всичкото получено количество през деня на 2-3 приема по време или след ядене. /БЛИЦ