Лекция на министъра на външните работи д-р Румяна Желева на тема „България и общият европейски път”

jeleva_unssДнес в Университета за национално и световно стопанство в София министърът на външните работи д-р Румяна Желева изнесе лекция на тема: „България и общият европейски път”. Пред широка аудитория от студенти и представители на академичната общност министър Желева очерта някои от основните насоки, определящи европейската политика на страната ни.

Всяко посещение в български университет за мен е като връщане у дома, което помага да разбера какво още ние, политиците, трябва да занесем като послание от българските граждани в Европейския съюз, заяви министър Желева, отбелязвайки, че за съжаление европейската тематика е твърде малко позната в България. Именно заради необходимостта от допълнително разясняване и обсъждане тя изрази готовност за по-чести подобни събития и подчерта, че „всеки един от нас, който се среща по всякакъв повод с наши европейски партньори, създава част от репутацията на страната ни”. В този ред на мисли министър Желева не пропусна да отбележи, че самите студенти, бидейки истински свободни европейски граждани, са носители на голяма отговорност и не трябва да изпускат откриващите се пред тях възможности, за които да се състезават и които да печелят.

Разглеждайки основните цели на България във външнополитически план, д-р Румяна Желева подчерта, че е от изключително значение страната ни да има далеч по-активна роля в европейската политика. На практика това означава, че България трябва да засили участието си в политики, свързани с развитието на самия проект Европейски съюз, уточни тя, давайки пример с международната конференция по въпросите на климата в Копенхаген.

Спирайки се на някои от основните нововъведения, предвидени във влезлия преди броени дни в сила Лисабонски договор, министър Желева изтъкна, че с този документ ЕС е изправен пред предизвикателството да изгради обща външна политика. Ето защо, ако българското правителство правилно е дефинирало желанието си за поставянето на страната ни в центъра на европейската политика, е много важно да участваме активно в нейното изграждане и реализиране, допълни тя. Именно затова амбицията ни беше, когато искаме ресор за България, той да е с пряко отношение към външната политика, заяви д-р Румяна Желева.

По-нататък в изказването си външният министър подчерта значението на  добросъседските отношения със страните от Балканите и Черноморския регион и   желанието на българското правителство да се превърне в положителен пример за държавите, които се стремят към ЕС и НАТО: „Ние трябва да сме в състояние да покажем на тези държави, че пътят към европейската интеграция не е никак лек, но същевременно той може да ги научи и да ги подготви да бъдат ефективен и пълноценен член на ЕС“. По отношение на Черноморския регион министър Желева заяви, че България може да играе стратегическа роля като даде за пример енергетиката, енергийната сигурност и реализацията на конкретни енергийни проекти.

С промени в устройствения правилник на МВнР е създадено специално звено „Регионални инициативи“, създадена е и дирекция „Международно икономическо сътрудничество“, посочи министър Желева. Това са реални стъпки към дългоочакваната икономизация на българската дипломация, подчерта тя, както и към възползването в пълна степен от регионалните инициативи, в които България участва.

В заключение министър Желева заяви, че неотменна задача на МВнР остава неговата активност в процеса на интегриране на българите, живеещи извън страната: „На всички ни е нужно да знаем, че тези хора не са загубени за страната ни като потенциал, като възможности, като енергия, като мотивация да работят с нас за развитието и просперитета на България.”