Лекция на министъра на външните работи Николай Младенов пред Центъра за стратегически и международни изследвания

Вторият ден от посещението на министър Николай Младенов в САЩ започна с публична лекция пред Центъра за стратегически и международни изследвания. В своето изказване той очерта новите предизвикателства пред глобалната сигурност, свързани не само с появата на нови директни заплахи, но и на нови важни актьори на международната сцена, носители на различни ценностни норми.

Акцент в изказването беше споделената отговорност на България като страна-член на ЕС и на НАТО и необходимостта от продуктивно външнополитическо взаимодействие със САЩ.

В тази обща рамка министър Младенов открои няколко области на непосредствен външен интерес и задължение за България, сред които на първо място стабилността на страните от Западните Балкани – подкрепа за мирно етническо съжителство в Косово, за федералната власт и институции на Босна и Херцеговина и за европейската перспектива за Сърбия.

Министър Младенов сподели и амбицията на България за „рестартиране” на отношенията на партньорство с държавите от Близкия Изток и говори за общите проблеми, пред които са изправени страните от Черноморския регион. Външният министър обърна внимание, че енергийната сигурност и диверсификация на енергийните източници и трасета са постижими при силна политическа воля и открои предимствата на проекта „Набуко”. Той определи действията на Русия по прекъсване на доставките на газ за Европа през зимата на 2008 г. като заплаха за сигурността на засегнатите държави и в тази връзка коментира текущата дискусия по адаптиране на Алианса към новите предизвикателства.

В заключение министър Младенов посочи, че трансатлантическото партньорство днес се нуждае от обновена визия, далновидност и ново лидерство.

Центърът за стратегически и международни изследвания е една от най-влиятелните неправителствени организации в САЩ, независим и политически необвързан аналитичен институт. Организацията работи в областта на международната сигурност и отбрана, регионална стабилност и икономическа интеграция. Лекцията на министър Николай Младенов беше организирана в рамките на престижния „Форум на държавниците”.