Легенди за Свети Валентин

“Свети Валентин”, е един от най-популярните празници по света. Въпреки, че общоприетата дата на празника, е 14 февруари, православните християни го отбелязват на 30 юли. Празникът на влюбените се посреща от милиарди хора, които на този ден показват любовта си един към друг. Ако не вярвате, то ето една любопитна статистика за „Свети Валентин” – на този ден се изпращат повече от един милиард поздравителни картички, като за сведение единствено около Коледа и Нова година техния брой, е по-голям.

За „Свети Валентин” се носят изключително много легенди и истории, но най-общоприетата, е тази за християнски мъченик Валентин, който, е живял през трети век. Легендата гласи, че по това време император Клавдий, е събирал доброволци за войските си, но за негово огромно съжаление техния брой бил изключително малък. Според Клавдий причина затова била, че мъжете не искали да умират в сражение и да оставят семействата си сами. За да предприеме мерки, императора решил да забрани браковете, като по този начин смятал, че ще увеличи броя на армията си. Въпреки това, обаче в Рим имало един свещеник на име Валентин, който венчаел влюбените, без да се съобразява със забраната на императора. Кладвий бил много строг и не обичал неподчинението и затова заповядал свещеника да бъде екзекутиран на 14.02.269 година. Смелостта на свещеника Валентин, обаче не оставя забравена и един век по-късно той бива провъзгласен за светец и закрилник на влюбените. От тогава насам датата на неговото екзекутиране – 14 февруари, бива отбелязвана като ден на влюбените.

Според друга легенда, обаче в началото на I век пр.Хр млад лечител на име Валентин имал дарба от Бога, която му служела да изцерява всякакви болести. Заради чуждата вяра, която изповядва и странните си методи за лечение, младежа бива смятан за шарлатан и неверник и бива захвърлен в тъмницата. Там, обаче той показва чудотворните си способности и успява да излекува дъщерята на надзирателя от слепотата й. В последствие двамата изживяват страстна, но за съжаление кратка любов, тъй като Валентин бива осъден на смърт. Преди да бъде извършена екзекуцията, Валентин изпраща последното си любовно послание върху парче от дрехата му с форма на сърце, на което пише „Завинаги твой, Валентин” и според легендата от тогава, е възникнала традицията да се изпращат картички на празника.

Съществуват още няколко версии за появата на празника, но всички те се обединяват около факта, че на този ден влюбените трябва да засвидетелстват любовта си един към друг. Дали ще бъде чрез подаряване на картички, бонбони или по друг начин, е без значение. Единственото нещо, което има значение на този ден, е любовта, която не може да бъде победена от нищо и никой!