Леворъките гении 9

the policeЗа трета поредна седмица вниманието ни е насочено към едни от най-впечатляващите виртуози – барабанистите. Оказа се, че голяма част от емблемите на този инструмент дори и да не са левичари свирят с лявата ръка. Защо? Ще разберете по-надолу.

Стюърт Копланд – The Police


Американецът е признат за един от най-завладяващите инструменталисти. Дори са правени изследвания с професионални музиканти, които слушат музиката на Копланд. Благодарение на силно синкопирания и сложен стил на свирене Стюърт е един от малкото музиканти, който успява да повлияе и на двете полукълба на човешкия мозък, и то в зоните, които отговарят за най-високото нзачение на речта. За разлика от всички, за които писахме досега, той свири с лявата, но на комплект за дясна ръка без особени размествания на елементите.

Фил Колинс – Genesis


Един от най-запомнящите се рок барабанисти, малкият чаровник Фил Колинс, не крие, че е силно повлиян от легендата на The Beatles Ринго Стар. Дали заради идола си или просто по природа Фил е хванал палките с лявата ръка, никой освен самия той не знае? Факт е обаче признанието, което отдава на Стар: „Стар е в значителна степен подценяван като музикант. В песента A Day in the Life например изпълнението на барабани е много сложно. Ако днес хванете един барабанист и му кажете: „Искам да го направите по този начин“, бас ловя, че няма да знаят какво да направят“, казва Колинс. За първи път емблемата на Genesis се сблъсква с ударните инструменти, когато родителите му му подаряват за Коледа детски сет барабани. По-късно в развитието му като музикант се намесва неговият чичо Марк Уайд, който му донася истински барабани. С годините родителите му подаряват все по-пълни и по-пълни комплекти. И той не спира да свири заедно с радиото или телевизора, само по-слух, без никога да е учил ноти. 
И до ден днешен той използва система за свирене измислена от самия него. Преди няколко месеца Фил Колинс обяви, че прекратява музикалната си кариера поради здравословни проблеми.

Саймън Филипс – Toto,The Who, Judas Priest…


Британският виртуоз, който оставя следа в много стилове – рок, метъл, прог, фюжън, джаз е един от най-интересните примери сред леворъките. Филипс пише с дясната, но работи на пренареден комплект барабани, в който чинелите му стоят отляво. Също като леворъкия Били Кобъм например. Саймън прави тези промени в сета си само заради удобство, за да не му се налага да кръстосва ръце, когато свири, както правят повечето му колеги. 
Специфичното при него е, че  винаги работи с две каси и от 30 години насам се доверява само на една единствена марка „Тама“. В комплекта си Филипс е включил и гонг. Работил е с легендите Toto, The Who, Judas Priest, Брайън Ено, Йон Андерсон, Гари Мур, Asia, Мик Джагър, Стенли Кларк и много други.

Иваничка Тодорова

в-к Стандарт